OD 15. PROSINCA DO 8. SIJEČNJA U HRVATSKOJ ĆE SE VEĆ 24. GODINU ZAREDOM PROVODITI OPERATIVNA AKCIJA “MIR I DOBRO”

OPREZA NIKAD DOSTA – POLICIJA UPOZORAVA: Petarde nisu igračka!

Objavljeno: 11.12.2017. zagorjeinternational

Već 24. godinu zaredom u Hrvatskoj, ususret nadolazećim blagdanima, u Hrvatskoj će se provoditi operativna akcija “Mir i dobro”. Kako je na press konferenciju u Zaboku istaknuo načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske, primarni cilj je sprječavanje ozljeđivanja i stradavanja osoba te oštećivanja imovine, odnosno, održavanje povoljnog stanja, javnog reda i mira, kako u Republici Hrvatskoj, tako i na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, odnosno, Krapinsko – zagorske županije.

Promo film

– Možemo se pohvaliti da tijekom prošlogodišnje akcije “Mir i dobro”, na području Policijske uprave krapinsko – zagorske nije bilo posljedica uporabe ubojitih i pirotehničkih sredstava, a da bi takvo povoljno stanje bilo i ove godine, pobrinut će se djelatnici Policijske uprave krapinsko – zagorske kroz ovu akciju – istaknuo je načelnik Car.
Akcija će se provoditi od 15. prosinca do 8. siječnja, u suradnji zagorske policije i Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici KZŽ, koje je osnovano s ciljem provođenja brojnih preventivnih akcija kojima se nastoji spriječiti kriminalitet, ovisnost, ali i svi drugi oblici devijantnog ponašanja. U Vijeću za prevenciju Krapinsko – zagorske županije su predstavnici odgojno – obrazovnih i zdravstvenih institucija, Krapinsko – zagorske županije i Policijske uprave, znači, koji provode različite preventivne programe tijekom cijele godine.
– Vijeće je ove godine osmislilo da će se akcija provesti na jedan malo drugačiji način. U suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok izradili smo kratak film kojim upozoravamo prije svega mlade ljude na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava. Cilj je da se on podijeli na društvenim mrežama i da što više dopre do djece i mladih. Tu je i plakat kojim prvenstveno apeliramo na roditelje i sve one koji brinu o mladima – rekla je predsjednica Vijeća i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

Novčane kazne

Film će biti objavljen na internetskim stranicama zagorskih škola, 88 osnovnih i devet srednjih, a svaka od njih dobit će i plakat koji će biti postavljen na vidljivom mjestu.
Željko Lež, policijski službenik PU krapinsko – zagorske za prevenciju upoznao je prisutne s odredbama članka 29 Zakona o eksplozivnim tvarima.
– Odredbe članka 29 Zakona o eksplozivnim tvarima jasno govore kada se pirotehnička sredstva mogu prodavati, i to samo u specijaliziranim trgovinama – u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, osobama starijim od 18 godina, a njihova je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi. Propisane su i sankcije, koje za fizičke osobe iznose od tisuću do pet tisuća kuna, i za pravne osobe od 20 do 40 tisuća kuna – rekao je Lež.
Policija će kroz svoje redovne policijske zadaće, imati i pojačana postupanja, posebice u blizini škola, jer se djeci i mladima nastoji objasniti da pucnjava i petarde nisu igračka.
Tijekom provođenja prošlogodišnje operativne akcije “Mir i dobro”, ozlijeđene su 34 osobe. Osam osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a ozlijeđeno je 21 dijete, od kojih pet teško.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba