SNAŽNA AFERA POTRESA ODLAGALIŠTE OTPADA PIŠKORNICA, ČIJI SU OSNIVAČI KRAPINSKO – ZAGORSKA, MEĐIMURSKA, VARAŽDINSKA I KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

MAJSTOR (SAMO)UHLJEB: Direktor Mladen Jozinović sam sebi isplatio 1.372.000 kuna

Objavljeno: 15.11.2017. zagorjeinternational

Podravsko odlagalište otpada Piškornica potresa snažna afera. Kako piše 24 sata.hr, direktor Mladen Jozinović sam je sebi isplatio milijun kuna bonusa, dodao naknadu od 10 tisuća kuna mjesečno na plaću od 18.500 kuna, a prošle godine isplatio si je i dodatnih 252 tisuće kuna. Odlagalište otpada Piškornica pokraj Koprivnice osnovale su četiri sjeverozapadne županije – Međimurska, Varaždinska, Krapinsko – zagorska i Koprivničko – križevačka. Prema ugovoru, Jozinović je dobio plaću od 18.500 kuna, službeni automobil, mobitel, pravo na usavršavanje, te dozvolu da ide na sajmove i izložbe 15 radnih dana na račun poduzeća. Međutim, sve to njemu očito nije bilo dovoljno, jer je preko Piškornice osnovao i novu tvrtku, Piškornica sanacijsko odlagalište (PSO). Sam je sa sobom ove i prošle godine potpisao ugovor o djelu te je sebe postavio za direktora u tvrtki kćeri, koja naplaćuje odlaganje otpada, a imala je dobit od 10 milijuna kuna. Sam sam sobom je ugovorio da će mu se isplatiti 251.997 kuna naknade za direktora.

“Iznimna postignuća”

Prema ugovoru potpisanom početkom srpnja, ta je naknada trebala biti isplaćena u roku od godinu dana, po 21 tisuću kuna mjesečno, međutim, on si ju je isplatio već do kraja srpnja, a ugovor je potpisao i kao naručitelj i kao izvršitelj. S obzirom na to da je prošle godine PSO imala 10,2 milijuna kuna dobiti, Jozinović je sebe odlučio nagraditi s dodatnih milijun kuna bonusa za “iznimna postignuća”, a za ovu si je godinu ugovorio i dodatnih 10 tisuća kuna naknade uz plaću, stoji u ugovoru koji je objavio 24 sata.hr.
Piškornicu financiraju spomenute četiri sjeverozapadne županije s dva milijuna kuna godišnje, no iako je dogovoreno da će se odlagati samo otpad iz tih županija, tamo dolazi i otpad iz Rijeke te su se stanovnici već bili pobunili što direktor ugovara sve veće i veće količine otpada. Kako i ne bi, kada više otpada, znači više prihoda, a veća dobit znači bonus direktoru.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar otkrio nam je kako je znao da je osnovana nova tvrtka, i da je kao direktor nove tvrtke postavljen Mladen Jozinović, no nije znao za isplaćivanje dodatne plaće i bonusa, što je za njega apsolutno neprihvatljivo.
– Krapinsko – zagorska županija zatražila je sazivanje izvanredne sjednice Skupštine društva Piškornica d.o.o. Regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske, na kojoj ćemo zajedno s ostalim suvlasnicima donijeti odluku o cijelom slučaju te o tome obavijestiti javnost. Iz projekta ne namjeravamo izaći, jer projekt ni na jedan način nije ugrožen, niti je oštećena Županija i društvo, jer je tvrtka kći imala dobit od 10 milijuna kuna, što znači da je poslovanje pozitivno, i da u konačnici, cijeli projekt ima smisla – zaključio je Kolar.
I međimurski župan Matija Posavec ističe kako nije znao za ugovor koji bi omogućio isplatu bonusa direktoru.
– U ovim vremenima isplatu bonusa od milijun kuna smatram potpuno neprimjerenom i ostao sam neugodno iznenađen ovom situacijom. Nema nikakve logike da županije iz svog proračuna plaćaju za funkcioniranje Piškornice oko dva milijuna kuna godišnje, a s druge strane tvrtka kći stvara dobit i rade se takve financijske transakcije. Još sam 2016. godine postavljao pitanja o poslovanju, o tome zašto tvrtke kćeri nemaju Nadzorni odbor i zašto županije moraju plaćati troškove hladnog pogona Piškornice i ulagati u samu Piškornicu, kad tvrtka kćer ostvaruje veliku dobit. Tada sam napomenuo kako bi se u budućnosti moglo postaviti pitanje financijske odgovornosti, u smislu zašto se financira pogon tvrtke koja ostvaruje milijunsku dobit – rekao je Posavec, dodavši kako će tražiti odgovornost direktora, te kako je s kolegama županima već imao radni sastanak na kojem je dogovoreno da se sazove izvanredna Skupština i utvrdi odgovornost. Ni on se ne slaže s odustajanjem od projekta.
– Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom strateški je projekt Vlade RH, za što su dobiveni veliki novci iz EU fondova i rješava problem otpada za područje četiri županije. Prema tome, aktualna situacija s postupcima direktora Piškornica ne može se dovesti u relaciju s važnosti projekta, koji će sasvim sigurno ići dalje – kaže Posavec.
Koprivničko – križevački župan Darko Koren se pak obratio službenim priopćenjem za medije.
– Kao predsjednik Skupštine Društva Piškornica d.o.o., upoznat sam s činjenicom, kao i ostali predstavnici osnivača, kako direktor Mladen Jozinović, ujedno i direktor tvrtke kćeri Piškornica Sanacijskog odlagališta ima važeći menadžerski ugovor s tvrtkom kćeri Sanacijsko odlagalište, prema kojem je predviđena isplata, odnosno, nagrada za pozitivan financijski rezultat. Smatram kako postupke direktora Jozinovića možemo promatrati s dva aspekta, pravnog i moralnog. Kao direktor tvrtke, s pravnog aspekta vjerojatno nema reperkusija za takav postupak, jer direktor ima predviđene ovlasti za donošenje takvih odluka, ali s moralnog aspekta smatram kako nije korektno to što je učinio, kao ni procedura i iznos koji si je isplatio. U međuvremenu je pokrenuta inicijativa za osnivanje Nadzornog odbora tvrtke kćeri Sanacijsko odlagalište, ali u tom trenutku takvo tijelo nije postojalo – istaknuo je župan Koren, koji se osvrnuo i na navode Matije Posavca kako je već održan zajednički sastanak župana.

Odobrile Skupština i uprava

– Moram naglasiti da do ovog trenutka nije održan zajednički sastanak te će on biti uskoro održan mojom inicijativom. Što se tiče navodno održanog sastanka triju župana, Posavca, Kolara i Čačića, koji spominje župan Posavec, tvrdim da mene nitko nije pozvao na takav sastanak, a moram izraziti i sumnju da je do sastanka došlo, jer u navodno vrijeme održavanja tog sastanka, župan Čačić i Kolar bili su zajedno sa mnom na sjednici kolegija župana Hrvatske zajednice županija – ističe Koren.
Jednako kao i Kolar, smatra kako ova afera nije razlog za ukidanje projekta zajedničkog odlagališta otpada.
– Kao župan koji predstavlja suvlasništvo od 22,5 posto, projektu pristupam odgovorno i smatram da je previše vremena, novca i truda uloženo u projekt, da bi se od njega odustalo – zaključuje koprivničko – križevački župan.
Jozinović pak ne vidi ništa sporno u ugovorima. Za 24 sata.hr rekao je da su i naknade i bonus odobrile Skupština i uprava Piškornice sanacijsko odlagalište (PSO), no, Jozinović je i Skupština i uprava. Ističe i kako PSO ne ovisi o subvencijama, te da ostvaruje prihode na tržištu te da u tvrtki primanja direktora izravno ovise o poslovnim rezultatima tvrtke. Rekao je kako je zahvaljujući uspješnoj godini, dobit tvrtke PSO preusmjerena u temeljni kapital i njome će tvrtka Piškornica realizirati Regionalni centar za gospodarenje otpadom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba