VLADA ISPUNILA OBEĆANJE: U KONJŠČINI POTPISAN UGOVOR O OBNOVI DRŽAVNE CESTE NA DIONICI ZLATAR BISTRICA – KONJŠČINA, ČIJIM JE SADAŠNJIM STANJEM IZNENAĐEN I MINISTAR BUTKOVIĆ

PROJEKT VRIJEDAN GOTOVO 40 MILIJUNA KUNA: U roku od najviše 14 mjeseci, rekonstruirat će se 8,7 kilometara ceste, a izgradit će se i nogostup te pješačka i biciklistička staza

Objavljeno: 14.11.2017. Jelena Jazbec

U Općini Konjščini potpisan je nešto manje od 39 milijuna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova na projektu “Obnova državne ceste DC24, dionica Zlatar Bistrica – Konjščina”. Ugovor su potpisali Josip Škorić, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, u ime investitora radova, te Siniša Koščak, predsjednik Uprave Colas Hrvatska d.d., u ime odabranog izvođača radova. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, koji se nalazi u službenom posjetu Zagorju, a u Konjščinu se uputio nakon posjeta Krapini i sastanka s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem i krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom.
– Vlada Republike Hrvatske zaista vodi računa o svim infrastrukturnim projektima u Krapinsko – zagorskoj županiji, koji se nastavljaju i prema Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, jer nam je bitan ovaj sjeverozapad Hrvatske. Sada sam drugi puta ovdje, prvi puta sam bio početkom svibnja ove godine, i vozeći se po ovoj cesti, nisam vjerovao da u Hrvatskoj postoji takva državna cesta. Drago mi je da su Hrvatske ceste, na čelu s predsjednikom Uprave gospodinom Škorićem, prepoznale važnost rješavanja te prometnice, jer Republika Hrvatska danas, u 21. stoljeću, ne smije si dozvoliti da postoji ovakva državna cesta. Gradili smo autoceste jednom strašnom dinamikom, što je dobro, danas radimo velike infrastrukturne projekte u željeznici, ali moramo voditi računa o tome da postoje ovakvi krajevi koji su u proteklom vremenu bili zapostavljeni i moram izraziti zadovoljstvo svime što se učinilo u proteklih pet – šest mjeseci – rekao je ministar Butković.

“Vjerodostojan čin”

U sklopu projekta, bit će obnovljeno 8750 metara ceste, vrijednost radova je nešto manja od 39 milijuna kuna, a rok za završetak radova je 14 mjeseci. Za izvođača radova izabrana je tvrtka Colas iz Varaždina, a nadzor će obavljati tvrtka Investinženjering iz Zagreba. Bit će utrošeno oko sto tisuća kubičnih metara kamenog materijala, oko 55 tisuća tona afalta, izgradit će se 30 kilometara nogostupa, kao i biciklističke i pješačke staze, te će se postaviti četiri nova AB propusta i sanirati jedan most.
– Ispričavam se u ime Hrvatskih cesta što ste dugo čekali obnovu ove ceste, ona je dijelom potpuno uništena zbog radova na brzoj cesti do Zlatar Bistrice, no u najkraćem mogućem roku mi ćemo napraviti rekonstrukciju, a vrlo brzo krenut ćemo i u pripremu rekonstrukciju nove državne ceste D540, također, u što je moguće kraćem roku – rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.
Zadovoljstvo nije krio načelnik Konjščine Mirko Krznar, koji se dugo zalagao za realizaciju ovog projekta.
– Današnji posjet ministra Butkovića i potpisivanje ugovora u Konjščini vjerodostojan je čin Vlade premijera Plenkovića i ispunjavanje predizbornih obećanja. Ovo je pokazatelj da ova Vlada i ovaj ministar misle ozbiljno i da ono što se obeća, to se i izvrši. Moram zahvaliti i čestitati ministru i na tome što je zajedno s predsjednikom Uprave održao riječ o prekategorizaciji bivše Županijske ceste 2205 i 2206 od Konjščine do Komina, koja je prekategorizirana u Državnu cestu D540, i nadamo se da će ona biti rekonstruirana do 2020. godine, te da ćemo se opet okupiti u Konjščini s radosnim vijestima za građanstvo. U ovo dijelu naše županije vidi se da je prometna infrastruktura u kolapsu i da je to odraz toga što se godinama nije ulagalo. Ovo je samo nastavak projekta koji smo započeli još 2009. godine, kada smo dogovorili rekonstrukciju državne ceste D24 i D29. Po završetku rekonstrukcije tih cesti i ove naše nove državne spojne ceste do Komina, mislim da bi mi imali kvalitetnu komunikaciju koja je jako bitna za razvoj naše gospodarske zone. Naravno, tu je i nastavak spojne ceste preko Konjščina do Brezničkog Huma, i Novog Marofa, ako on bude u pitanju. Kada stvorimo taj “zagorski ipsilon”, onda ćemo moći razvijati uspješno gospodarstvo, otvorit ćemo se prema svijetu, i vjerujem da će tada naši mladi imati razloga ostati ovdje – rekao je Krznar, dodavši i kako je potpisivanje ugovora demantiranje svih onih koji su bili skeptični u vezi realizacije projekta.

Uvođenje u radove

– Svime gore navedenim demantiramo sve one koji preko medija plaše naše građanke i građane o zaustavljanju radova na spomenutim dionicama, odnosno, u predizborno i postizborno vrijeme govore o lažnim obećanjima. Dolaskom ministra Butkovića sa suradnicima u Konjščinu demantiramo i neke lokalne čelnike koji su se kroz razne medije hvalisali svojim zaslugama oko pokretanja i tijeka navedenih radova – zaključio je Krznar.
Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić rekao je također kako je dugo iskazivao interes za rekonstrukciju jer je prometovanje bilo otežano, a bila je ugrožena i sigurnost vozača i pješaka.
– Zahvaljujući prepoznavanju investicije od strane Ministarstva, odnosno, Hrvatskih cesta, u sljedećih 14 mjeseci dobit ćemo novu, kvalitetnu, suvremenu prometnicu s pješačkim i biciklističkim stazama. Također, za građane je važno da će se oborinska i fekalna odvodnja izvoditi sukladno projektu, a u suradnji sa Zagorskim vodovodom. Svi se veselimo, jer za nešto više od godinu dana Zlatar Bistrica više neće biti ista, s obzirom na to da stiže brza ceste do Zlatar Bistrice, a bit će rekonstruirana i ova cesta – istaknuo je Miholić.
Sljedeći korak je uvođenje izvođača u radove, a iz Colasa poručuju kako su već sutra spremni za početak.



SABORSKI ZASTUPNIK ŽARKO TUŠEK IZRAZIO ZADOVOLJSTVO

“I svi ostali projekti o kojima smo danas razgovarali imaju podršku Vlade Republike Hrvatske”

Saborski zastupnik Žarko Tušek, osim u Konjščini, s ministrom Butkovićem je bio i na sastanku s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem te s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom.

– Ovo je najbolji pokazatelj brige Vlade Republike Hrvatske o strateški najvažnijim projektima ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji, i da ono što smo obećali, sada ulazi u fazu realizacije. Ovo je trenutno najteži i najkompleksniji projekt za žitelje Krapinsko – zagorske županije. Drago mi je da je s nama ministar Butković, s kojim smo razgovarali i o svim ostalim projektima za čijom realizacijom već godinama stremimo, poput ceste od Zaboka do Krapine, u industrijskoj zoni u Humu na Sutli, i o Državnoj cesti Zagorska Sela – Kumrovec, svi su ti projekti danas bili na stolu, svi oni imaju podršku Vlade Republike Hrvatske, i to jasno pokazuje da oni pojedinci koji su proteklih godinu – dvije svoju politiku na neki način gradili na plašenju ljudi u Krapinsko – zagorskoj županiji da će projekti stati, nisu bili u pravu – rekao je saborski zastupnik Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba