Ministar prometa Oleg Butković u posjetu Zagorju: Održao sastanak s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem i županom Željkom Kolarom, a zatim se uputio u Konjščinu

“Ako ne bude žalbi, u ožujku sljedeće godine dolazimo na potpisivanje ugovora o početku radova na dionici brze ceste od Sv. Križa Začretja do Krapine”

Objavljeno: 14.11.2017. Alen Brodar

Prije sastanka u Županiji, nakon kojeg se uputio u Konjščinu na glavni događaj – potpisivanje ugovora za projekt obnove državne ceste DC24 od Zlatar Bistrice do Konjščine, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima je održao sastanak s gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem u njegovom uredu u Krapini, kojem su prisustvovali, među ostalima i saborski zastupnik Žarko Tušek te načelnik Đurmanca Damir Belošević.

Treća faza

– Govorili smo o svim najbitnijim temama vezanim za Krapinu, prije svega o brzoj cesti od Zaboka prema Krapini, koja ide svojim tijekom. U tijeku je postupak raspisivanja natječaja i vjerujem da ćemo u veljači ili ožujku 2018. godine, ako ne bude žalbi, doći na isti ovakav događaj kao što je danas u Konjščini, na potpis ugovora o početku radova – najavio je ministar Butković, dok se gradonačelnik Gregurović nadovezao kako su imali mnogo zajedničkih tema, no svakako je najzanimljivija bila upravo spojna cesta.
– Nama je posebno interesantna treća faza, koja se u ovom trenutku projektira, a za koju smo tražili da se izmijeni i to smo obrazložili sa svim relevantnim činjenicama – dakle, da se spojna cesta veže na našu Gospodarsku zonu, i s nastavkom na izmještenu D206 od Petrovskog prema Pregradi, koja je također u fazi projektiranja – rekao je Gregurović, dodajući da se pričalo i o D74, cesti kroz Žutnicu i prema Jesenju, za čiju se rekonstrukciju priprema projektna dokumentacija, a parcelacijski elaborati su pripremljeni i uskoro bi trebalo krenuti rješavanje imovinsko – pravnih odnosa.
– Pričali smo i o sanaciji klizišta na D206, kroz Bregovitu ulicu prema Petrovskom, gdje su se pojavila određena ulegnuća te imamo obećanje da će se uskoro početi raditi projektna dokumentacija za sanaciju klizišta. I svakako, što možda nije u domeni cesta, ali za nas Krapinčane je već dugogodišnja težnja, koja bi uskoro mogla ići u realizaciju, izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac – zaključio je gradonačelnik Gregurović.
Načelnik Belošević objasnio je zašto je važna rekonstrukcija ceste D207 od Đurmanca do Lupinjaka.

Uređenje centra Đurmanca

– To je bilo jedno od predizbornih obećanja i drago nam je da ide svojim tijekom. U izradi je projektna dokumentacija, a razgovarali smo kako da sve skupa ubrzamo i kroz nekih dvije do tri godine dođemo do realizacije projekta, koji nam je iznimno važan zbog samog uređenja centra Đurmanca, budući da je sam kružni tok u središtu općine u vlasništvu Hrvatskih cesta te ne možemo prići detaljnom urbanističkom planu, odnosno uređenju, bez njegove rekonstrukcije – rekao je Belošević.
– Drago mi je što su dolaskom gospodina Butkovića na mjesto ministra, svi strateški projekti na području Krapinsko – zagorske županije, koji su u višegodišnjem planu, u postupku realizacije. Naša županija je u ovom trenutku, s pozicije Vladinih investicija jedna od najaktivnijih u Hrvatskoj. U svakom slučaju, zadovoljan sam s kooperativnošću ministra, svi se dogovori džentlmenski ispoštuju, a ponajviše time što smo kao vladajuća stranka, sve ono što smo obećali našim dolaskom na vlast, ispunili – rekao je saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a KZŽ, Žarko Tušek.



MINISTAR BUTKOVIĆ NA SASTANKU SA ŽUPANOM I ZAGORSKIM NAČELNICIMA RAZGOVARAO O PROJEKTIMA U CESTOVNOM I ŽELJEZNIČKOM PROMETU

Dogovoren kontinuitet radova na brzoj cesti prema Mariji Bistrici

Nakon sastanka s krapinskim gradonačelnikom, ministar Butković uputio se u Ured župana, gdje je delegacija Ministarstva u sastavu ministar Butković, državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić, tajnica Kabineta ministra Ksenija Bertić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban, održala sastanak s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom, saborskim zastupnikom Žarko Tušekom, direktorom ŽUC-a KZŽ Željkom Vinceljom, načelnikom Marije Bistrice Josipom Miličkim, načelnikom Kumrovca Robertom Šplajtom i načelnicom Zagorskih Sela Ksenijom Krivec Jurak.

Problemi ŽUC-a

Ministar Butković po završetku sastanka je rekao kako mu je drago da je napokon realiziran susret koji je već duže vrijeme dogovarao sa županom Kolarom.
– Razgovarali smo o najvažnijim prometnim temama u Krapinsko – zagorskoj županiji, te o nastavku svih infrastrukturnih projekata u cestama i u željeznici. Što se tiče cestovne infrastrukture, razgovarali smo o nastavku izgradnje ceste prema Zlatar Bistrici, koja bi trebala biti gotova s krajem sljedeće godine, i nastavku toga projekta jednim dijelom prema Brezničkom Humu i Popovcu, naravno, i u ovom dijelu prema Mariji Bistrici, koji se projektno priprema. Razgovarali smo i o cesti Zabok – Krapina, za koju su osigurana sredstva, otvorili smo prvu fazu, a druga faza ide nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa do kraja ove godine u natječaj za izvođenje radova. Razgovarali smo i problematici ŽUC-eva. Naime, mi u Vladi smo svjesni da ŽUC-evi u cijeloj Hrvatskoj otežano funkcioniranju, budući da imaju 21 tisuću kilometara cesta, a prihodi su im, nažalost, 2014. godine drastično smanjeni, pa smo im rebalansom proračuna ove godine osigurali dodatnih 100 milijuna kuna, od čega će dio ići i krapinsko – zagorskom ŽUC-u, budući da smo se upoznali s klizištima i drugim izvanrednim problemima na ovom području. Što se tiče željezničkog prometa, spomenuo sam Zagreb – Zaprešić, u strategiji je i nastavak, prema Krapini, odnosno, Varaždinu. Spomenuli smo i kumrovečku prugu, koja je vrlo zanimljiva jer postoji inicijativa gradonačelnika i načelnika s tog područja da se ona stavi u funkciju. Budući da su i predstavnici HŽ Infrastrukture bili na sastanku, oni će razmotriti sve varijante oko tog projekta – rekao je ministar Butković.

Zagorska Sela – Razvor

Župan Kolar je rekao kako je izuzetno zadovoljan sastankom.
– Istaknuo bih da smo dogovorili da imamo jedan kontinuitet radova na brzoj cesti do Marije Bistrice. Znamo da kada završimo Zlatar Bistricu do kraja sljedeće godine, da je izuzetno zahtjevna i skupa kompletna dionica i sa spojem na Breznički Hum i sa spojem na Popovec, ali usuglasili smo se da osiguramo kontinuitet radova barem u nastavku do Marije Bistrice i to nas posebno veseli. Razgovarali smo i o nastavku radova na državnoj cesti od Zagorskih Sela do Razvora, to je dionica koja ima spremnu projektnu dokumentaciju, trenutno se rješavaju imovinsko – pravni odnosi, i ako bude sve u redu, možemo očekivati da bi bili spremni za javnu nabavu u 2018. godini. To nije u planovima 2017. – 2020., ali ima i drugih načina na koje se mogu izvoditi druge dionice. Za našu je županiju također važno da je u roku jednog dana Ministarstvo reagiralo na inicijativu triju župana, kolega Matije Posavca, Radimira Čačića i mene, i da je u Strategiju Republike Hrvatske uvrstilo prugu od Čakovca, Varaždina, preko Lepoglave, Krapine i Zaboka. Naime, ako planiramo da bi se radovi od Zaprešića do Zaboka završili do 2021. godine, možda je onda realno očekivati da moramo biti spremni da te godine nastavimo radove prema Krapini. Važno je istaknuti da gdje god je došla nova cestovna infrastruktura ili je ona obnovljena, tamo gdje smo vratili prometovanje željeznice, tamo imamo i snažan gospodarski rast – zaključio je Kolar te dodao kako se veseli budućim projektima. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba