Zagorska zimska služba spremno dočekuje snijeg – sa 2500 tona soli, 2500 kubika sipine i budžetom od oko 5 mil. kuna

Od srijede obavezna zimska oprema – tko je neće imati, prijeti mu kazna od 700 kuna

Objavljeno: 13.11.2017. AB

Zima klimatološki počinje tek s početkom prosinca, ali već od ove srijede, 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj i tako će biti sve do 15. travnja 2018 godine.
Iz HAK-a upozoravaju kako se obaveza uporabe zimske opreme odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice.

Zaustavljanje vozila

– Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna – upozorava Hrvatski autoklub.
Što se tiče zagorskih prometnica, Županijska uprava za ceste KZŽ održala je u Stubičkim Toplicama sastanak, na kojem je predstavila aktivnosti zimske službe na održavanju cesta na području KZŽ. Radi se o 657,23 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a u 137 kalendarskih dana, u razdoblju od 15. studenog 2017. do 31. ožujka 2018. godine u radu Zimske službe sudjelovat će 14 kamiona, osam Daimlerovih Unimoga te pet utovarivača.

Hrvatske ceste i AZM

– Planirana je potrošnja 2500 tona soli i 2500 kubičnih metara sipine, a u uvjetima prosječne zime, kakva se i očekuje, za rad Zimske službe izdvojit će se oko pet milijuna kuna – istaknuo je u ŽUC-u, dok su iz Hrvatskih cesta poručili da oni brinu o 285 kilometara državnih cesta na području Krapinsko – zagorske županije te da su za zimske uvjete pripremili 2350 tona soli i 1066 kubika sipine. Da su spremni za zimske uvjete, potvrdili su i iz Autoceste Zagreb – Macelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba