PRONATALITETNA POLITIKA: ISTRAŽILI SMO KOLIKE SU CIJENE GRADSKIH I OPĆINSKIH VRTIĆA TE NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD U SVIM ZAGORSKIM OPĆINAMA I GRADOVIMA

Najjeftiniji vrtić je onaj u Kumrovcu, dok u naknadama za novorođenčad prednjači Đurmanec, s čak 10 tisuća kuna za treće dijete

Objavljeno: 12.11.2017. Jelena Jazbec

U vremenu kada se sve veća pažnja usmjerava na nužnost porasta stope nataliteta te neprestano u javnosti raspravljamo o problemu smanjenja broja stanovnika, vrlo je važno pitanje kakvi su uvjeti u našim jedinicama lokalne samouprave kada govorimo o mladim obiteljima, pogotovo kada stigne prinova.
Upravo zato, odlučili smo istražiti kakve su mogućnosti za mlade obitelji u Zagorju, odnosno, koje jedinice lokalne samouprave imaju dječje vrtiće, kakve su njihove cijene, te koliko naše općine i gradovi izdvajaju za novorođenčad.
U Krapinsko – zagorskoj županiji 19 jedinica lokalne samouprave ima općinske, odnosno, gradske dječje vrtiće. Bez dječjeg vrtića su stanovnici Đurmanca, Radoboja, Gornje Stubice, Hrašćine, Lobora, Mača, Novog Golubovca, Zagorskih Sela, Jesenja, Mihovljana, Tuhlja, Petrovskog i Kraljevca na Sutli. Roditelji iz tih mjesta svoju djecu šalju u susjedne gradove ili općine, ili pak pribjegavaju dobro poznatom “baka servisu”.

Jasličke skupine

Većina gradskih i općinskih vrtića ima i jasličke skupine, odnosno, nemaju ih samo Desinić, Krapina i Sveti Križ Začretje.
Najskuplja ekonomska cijena vrtića je u općini Krapinske Toplice, 2260 kuna, no cijena koju plaćaju roditelji je prosječna, 800 kuna, dok je najniža ekonomska cijena u Svetom Križu Začretju, 1300 kuna, a roditelji plaćaju 650 kuna. Ekonomske cijene vrtića uglavnom se kreću između 1300 i 1800 kuna.
Najniža cijena vrtića za roditelje je u Kumrovcu, gdje on stoji 648 kuna, dok najskuplju cijenu plaćaju roditelja mališana u Oroslavju, 900 kuna za prvo dijete, Krapini, 880 kuna i Stubičkim Toplicama, 840 kuna. Cijene vrtića u drugim općinama i gradovima kreću se uglavnom između 700 i 800 kuna. Ispod 700 kuna su Klanjec, Hum na Sutli i Sveti Križ Začretje.
Poneki gradovi i općine nagrađuju obitelji s više djece, pa tako Općina Stubičke Toplice sufinancira cijenu vrtića s 50 posto za prvo i 60 posto za drugo dijete, dok je za treće dijete u obitelji vrtić besplatan. Princip “50 posto za prvo i 60 posto za drugo dijete” ima i Općina Budinščina. I u Humu na Sutli roditelji s dvoje i više djece mogu ostvariti olakšice, a u Krapini roditelji za drugo dijete plaćaju 400 kuna, dok je za treće dijete besplatno. U Oroslavju je također vrtić besplatan za treće dijete, a za drugo stoji 680 kuna.

Po tisuću kuna

U izdvajanjima za novorođenčad prednjači Općina Đurmanec, koja dodjeljuje tri tisuće kuna za prvo, 3500 kuna za drugo i deset tisuća kuna za treće dijete. Visoko na ljestvici je i Jesenje, gdje roditelji za svako novorođeno dijete dobivaju po pet tisuća kuna. Dobro će proći i novopečeni roditelji u Desiniću, koji će dobiti dvije tisuće za prvo, tri tisuće za treće i pet tisuća kuna za treće dijete, kao i oni u Loboru, gdje je osigurano 2500 kuna za prvo, 3500 kuna za drugo i pet tisuća kuna za treće dijete. Općina Tuhelj pak dodjeljuje tisuću kuna za prvo, dvije tisuće kuna za drugo i pet tisuća kuna za treće dijete.
Najmanje izdvajaju one općine i gradove gdje se za svako dijete dodjeljuje po tisuću kuna, a to su Kumrovec, Zabok, gdje uz novčanu nagradu ide i poklon, Konjščina, Pregrada i Petrovsko, gdje će se ta naknada u nadolazećoj godini nastojati barem dvostruko povećati. Preostale općine i gradovi pak dodjeljuju od 1500 do 3000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba