PRESTALO JE KUCATI VELIKO SRCE JEDNOG OD NAJPOZNATIJIH ZAGORSKIH DARIVATELJA KRVI

ODLAZAK JOSIPA STANJKA: 9. listopada krv je darovao 158. put, a bio je dobitnik odličja Red Danice hrvatske te svih priznanja HCK-a

Objavljeno: 08.11.2017. JJ

U ponedjeljak, 6. studenoga, prestalo je kucati veliko srce poznatog zagorskog darivatelja krvi Josipa Stanjka iz Pregrade, koji je na akciji darivanja krvi 9. listopada ove godine, krv darovao 158. puta.
Josip Stanjko bio je rođen 17. prosinca 1958. godine, a u veliku obitelj dobrovoljnih davatelja stupio je s 18 godina starosti, od kada je kontinuirano i redovito pristupao akcijama dobrovoljnog davanja krvi, koje organizira Hrvatski crveni križ preko svojih gradskih društava , a u suradnji sa Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu.
Za svoju humanost i nesebičnost, kao i značajni doprinos razvoju i animaciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Gradu Pregrada, a posebno među mlađom populacijom, Stanjku su dodijeljena sva priznanja predviđena Pravilnikom o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa – priznanje i značka za 10, 20, 30, 40, 50, 75 i 100 puta darovanu krv. Nadalje, Stanjko je bio dobitnik državnog priznanja – Odličje Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, kojeg mu je 2003. godine dodijelio predsjednik Republike Hrvatske. U 2016. godini, Stanjko je ostvario jubilarno 150. davanje krvi, za koje mu je priznanje Hrvatskog Crvenog križa uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, povodom dana Darivatelja krvi 25. listopada.
Na prijedlog GDCK-a Pregrada, Grad Pregrada dodijelio je Stanjku javno priznanje povodom obilježavanja Dana grada 23. travnja 2017. godine – Plaketu grada Pregrade za osobite uspjehe i zasluge.
– Dragi Josipe, zahvaljujemo ti na velikoj plemenitosti i humanosti koja je krasila tvoj život i kojom si spasio mnoge živote i vratio osmjeh na lice mnogim obiteljima. Tvoj dragi lik ostat će zauvijek u našim srcima, a tvoja dobrota neka bude nagrađena u rajskim visinama – napisano je na Facebook stranici GDCK-a Pregrada.
Ispraćaj pokojnika bit će danas u 15.30 sati na gradskom groblju u Pregradi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba