U MARIJI BISTRICI ODRŽANO ŽUPANIJSKO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

Zagorske najčitačice su Josipa Bedeniković iz OŠ Veliko Trgovišće i Eva Kruhak iz OŠ Marija Bistrica

Objavljeno: 07.11.2017. zagorjeinternational

U Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica održano je županijsko natjecanje u čitanju naglas. Inicijatori ovog natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak i Hrvatsko knjižničarsko društvo, a provodi se radi promicanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, poticanja usmenog izražavanja, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena te naglašavanja knjige kao temelja cjeloživotnog obrazovanja. Učenici se natječu u dvije kategorije, od trećeg do petog i od šestog do osmog razreda, predstavljaju odabrano djelo pet minuta – u prve dvije minute obrazlažu svoj odabir knjige, a preostale tri minute izražajno čitaju naglas priču ili ulomak.

Sedam škola

Krapinsko – zagorska županija po prvi se puta u ovo natjecanje uključila prošle godine, kada je također županijska razina natjecanja održana u Mariji Bistrici. Ove se godine prijavilo sedam škola, koje su najprije organizirale natjecanje na školskoj razini, s kojeg se po jedan učenik u svakoj kategoriji plasirao na županijsku razinu, ukupno njih 13. Na početku natjecanja, sve je pozdravila ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Mira Pižir, a koordinatorica ovog natjecanja bila je Melita Petriš Banovec, učiteljica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Marija Bistrica. Stručni ocjenjivački sud činili su Ivančica Tomorad, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Zlatar, Kristina Pavlović, etnologinja, muzejska pedagoginja, radijska i televizijska voditeljica, te Elvis Lacković, direktor Radija Marija Bistrica.

Nacionalno natjecanje

Oni su odlučili o prva tri mjesta, a pobjednici po kategorijama osigurali su nastup na petom nacionalnom natjecanju u čitanju naglas, koje će se održati 23. i 24. studenoga u Sisku. U kategoriji od trećeg do petog razreda pobijedila je Josipa Bedeniković iz OŠ Veliko Trgovišće, druga je bila Ema Čulig iz OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, a treća Lea Kralj iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec. U kategoriji od šestog do osmog razreda, prvo mjesto osvojila je, kao i prošle godine, Eva Kruhak iz OŠ Marija Bistrica, druga je bila Jana Šalec iz OŠ Oroslavje, a treća Dorotea Tošaj iz OŠ Vladimira Nazora Budinščina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba