OBRTNIČKA KOMORA KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE U ZLATARU PROSLAVILA SVOJ DAN, A U SKLOPU SVEČANE SJEDNICE, DODIJELJENA SU I GODIŠNJA PRIZNANJA

NADA U SVIJETLU BUDUĆNOST: U Krapinskoj – zagorskoj županiji 25 obrta više nego prošle godine

Objavljeno: 07.11.2017. Jelena Jazbec

Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije svečanom je sjednicom Skupštine u dvorani vatrogasnog doma DVD-a Zlatar, obilježila svoj Dan.
Predsjednik OKKZŽ Davor Pleško istaknuo je kako je ponosan što može reći da je na području županije 25 obrta više u odnosu na prošlu godinu, ali i to da se, u suradnji sa Županijom, uspješno provodi kampanja za promociju deficitarnih zanimanja.
– Obrazovanje je, naravno, ključ. Intenzivno radimo na tome da razvijemo senzibilitet djece i roditelja prema deficitarnim zanimanjima. Važno je znati da učenici nakon obrazovanja imaju osiguran posao na području županije, a u suradnji sa Županijom, dali smo i stipendije za ta zanimanja, i mislim da je to velika pomoć i djeci i roditeljima – istaknuo je Pleško.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar sa zadovoljstvom je istaknuo kako Županija odlično surađuje s Obrtničkom komorom.
– Županija ima odličnu suradnju s Obrtničkom komorom, što se vidi zahvaljujući nizu aktivnosti koje zajedno provodimo, od zajedničke organizacije Zagorskog gospodarskog zbora, do projekta u koji su uključeni i Gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a vezana je uz deficitarna zanimanja. Jednom dobrom kampanjom uspjeli smo postići da se veći broj djece odlučuje za ta zanimanja u našim srednjim školama. Želio bih naglasiti i da je povećan broj obrta za 25 u odnosu na prošlu godinu, a već smo prošle godine bili jedna od četiri županije u Hrvatskoj koje su imale rast zaposlenosti u obrtima i to je rezultat kontinuiranog rada i zalaganja prije svega poduzetnika i obrtnika, a nakon toga i institucija, a jedna od njih je i Županija – rekao je Kolar.

Od 18. stoljeća

Svečanoj sjednici prisustvovao je i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Mirza Šabić, koji se također složio kako obrazovanje nema alternativu.
– Obrazovanje nema alternativu, i ako djecu pravilno ne usmjerimo, što će danas – sutra raditi? Zato svi radimo na tome da kurikularna reforma prođe što bolje, moramo prihvatiti da nam treba što više majstora, jer to je časno, to su ljudi koji rade pošteno, svojim rukama, i tužna je istina to da je majstor kada ode negdje izvan granica, puno cjenjeniji nego ovdje kod nas. Ipak, pozitivno je to što je i na području Krapinsko – zagorske županije zabilježen porast broja obrta, što znači da Hrvatska doživljava nekakav ekonomski napredak, što prati i obrtništvo, tako da, možemo se nadati svijetloj budućnosti – istaknuo je Šabić.
Pozitivnim gospodarskim pokazateljima pohvalila se i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.
– Na području grada Zlatara i susjednih općina imamo porast broja obrtnika. Smatramo da je to zbog razvoja infrastrukture i mislimo da će ova brza cesta koja sljedeće godine dolazi prema Zlatar Bistrici, doprinijeti još boljem razvoju gospodarstva ovog područja. Osim infrastrukturom, u suradnji sa Županijom, sufinanciramo kamate za kredite obrtnicima, a u svojem programu imamo i to da nove investitore oslobađamo nekih komunalnih doprinosa – rekla je Auguštan Pentek.
U sklopu svečane sjednice, dodijeljena su i godišnja priznanja Obrtničke komore KZŽ.
Zlatna plaketa, kao najveće priznanje OKKZŽ, dodijeljena je Vlasti Hubicki, vlasnici obrta “Medičarsko – svjećarska radnja Zozolly – utemeljeno 1882. godine” iz Marije Bistrice, članici Udruge obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, koja iz opravdanih razloga nije bila u mogućnosti prisustvovati sjednici.
Srebrnu plaketu, kao najviše priznanje pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su svojim djelovanjem i iskazanom potporom OKKZŽ dali značajan doprinos njenom radu i razvoju obrtništva, dobio je pak Ivan Kovačić, vlasnik obrta “Lončarija” iz Marije Bistrice, član Udruge obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice.
– Moj obrt ima tradiciju od 18. stoljeća. Kada govorim konkretno o lončarstvu, moram istaknuti da se time ne može baviti bilo tko jer za taj posao jednostavno morate biti nadareni. Najviše me veseli kada uzmem grudu zemlje, gline, i oblikujem je da bih napravio što god želim – vazu, peharček, teglu, bilo što. Ja i taj komadić gline, mi tako zdušno razgovaramo, kao da osvajam neku ženu – rekao je kroz šalu poznati zagorski lončar, a onda je ukazao i na probleme s kojima se sve više susreće u svom poslu.

Kineski proizvodi

– Nemam neko stalno tržište, išao sam prije po proštenjima, a sada je došla ta fiskalna blagajna o kojoj ja ništa niti ne znam, bojim se inspekcije, i radije ne idem nigdje da ne bih nastradao. Surađujem s nekim turističkim zajednicama, njima svoje proizvode prodajem preko računa i to mi je najbolje. Nemam nikakvih planova za razvoj i moram reći da se u budućnosti ne vidim nigdje. Došli su kineski proizvodi, jeftini, kič, i nitko više nema razumijevanja za mene. Evo, primjerice, prije su svi imali glinene tegle, a sada kupuju plastične, koji stoje tri kune, a moja tegla 20 kuna – rekao je Kovačić.
Brončane plakete, kao priznanje obrtnicima OKKZŽ za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području županije za 2017. godinu, dodijeljene su: Stjepanu Hrvoju, vlasniku obrta “Građevinar Hrvoj” iz Poznanovca, članu Udruge obrtnika Bedekovčina; Đurđi Drempetić, vlasnici obrta Knjigovodstvo, ugostiteljstvo “San“ iz Donje Stubice, članici Udruge obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice; Kruni Krčeliću, vlasniku obrta “Ljevaonica Krčelić” iz Kraljevca na Sutli, članu Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec; Ivanu Bajsiću, vlasniku obrta “Tekstil Bajsić” iz Krapine, članu Udruge obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj; Mladenu Šoštarku, vlasniku obrta “Vodo – limex” iz Čreta, članu Udruge obrtnika Krapinske Toplice; Veljku Podboju, vlasniku obrta Pekara i trgovina “Klasek” iz Desinića, članu Udruge obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić; Krešimiru Ivanu Rajačiću, vlasniku obrta “Rinel” informatika – elektronika iz Svetog Križa Začretja, članu Udruge obrtnika Sveti Križ Začretje; Tomislavu Vrhovcu, vlasniku obrta “Nekretnine Vrhovec” obrt za graditeljstvo, trgovinu i usluge iz Zaboku, članu Udruge obrtnika grada Zaboka i Smiljani Krajnik, vlasnici Trgovačkog obrta “OTM” iz Lobora, članici Udruge obrtnika Zlatar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba