U ZAGREBAČKOJ VOJARNI CROATIA OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA USTROJA 1. GARDIJSKE BRIGADE TIGROVI

Pod geslom “Za Hrvatsku kao Tigar”, kroz postrojbu je u vrijeme Domovinskog rata prošlo oko tisuću Zagoraca, a 30 njih je poginulo

Objavljeno: 06.11.2017. JJ

U zagrebačkoj vojarni Croatia jučer je obilježena 27. obljetnica ustroja 1. Gardijske brigade Tigrovi. Među brojnim uzvanicima koji su došli odati počast Tigrovima, bili su ministar branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Svečanosti je nazočio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Velik doprinos

– Danas smo ovdje kako bismo se u stavu mirno, u tišini, poklonili svima onima koji su obukli uniformu i otišli na ratište, a pogotovo onima koji su položili svoj život za slobodnu Hrvatsku, te kako bismo ujedno posvetili misli njihovim obiteljima. Ponosan sam što mogu reći da sam danas ovdje ne samo kao župan, već i kao branitelj – rekao je župan Kolar, dodavši kako je doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu bio velik – u obrani Hrvatske sudjelovalo je njih preko 11 tisuća – oko tisuću njih bili su pripadnici Tigrova, a 30 ih je položilo život na oltar domovine.

Ukupno 11 tisuća

Inače, kroz 1. Gardijsku brigadu Tigrovi je tijekom Domovinskog rata, pod geslom “Za Hrvatsku kao Tigar”, prošlo ukupno oko 11 tisuća vojnika – u ratnim akcijama poginulo je njih 365, šestorica su nestala, 1711 je ranjeno, 28 su stopostotni invalidi Domovinskog rata, a 201 vojnik bio je u logoru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba