Projektni dan “Plodovi zavičaja – od polja do stola” u OŠ “Vladimir Nazor” Budinščina i PŠ Hrašćina

Klinci na originalan učili o važnosti domaćeg uzgoja voća i povrća te kako pripremiti prirodna, hranjiva i zdrava jela

Objavljeno: 26.10.2017. Alen Brodar

U okviru međunarodnog projekta “Mi jedemo odgovorno”, u utorak je u Područnoj školi Hrašćina organiziran Projektni dan pod nazivom “Plodovi zavičaja – od polja do stola”, a dan kasnije isto je događanje organizirano i u matičnoj školi, OŠ “Vladimir Nazor” Budinščina.
Cilj je projektnih aktivnosti bio osvijestiti kod učenika važnost domaćeg, odnosno lokalnog uzgoja voća i povrća te vrijednost njihovog sezonskog konzumiranja, ali naučiti ih i kako sami, od bazičnih namirnica iz vrta i voćnjaka, mogu spraviti jednostavnija jela koja su prirodna, hranjiva i zdrava.

Novo ruho voća i povrća

– Na satovima razrednika kroz rujan i listopad učenici su se dogovorili koju će voćarsku, odnosno poljoprivrednu kulturu iz svojih vrtova i voćnjaka bolje upoznati i predstaviti drugim učenicima na projektnom danu. Toga se dana, od jutra, rezalo, sjeckalo, drobilo, usitnjavalo, mućkalo, mijesilo, kuhalo, peklo … i na kraju voće i povrće iz vlastitog uzgoja predstavilo svježe ili u nešto drugačijem “ruhu”: jabuka, “kraljica voća”, u voćnoj salati s kruškom i orasima, prelivene medom, u osvježavajućem napitku, piti, ražnjićima s komadićima jabuke uvaljani u mljevene orahe te ražnjići od komadića krušaka, zatim napitak od mrkve, svježi orasi i lješnjaci i uz dodatak voća ili meda, bučine sjemenke, bučino ulje, namazi od mljevene i drobljene buče s kravljim sirom, pečena buča (pečenica), namaz od graha i grah u salati – koljenac s bučinim uljem, jabučnim octom i ljubičastim lukom te trešnjevac sa suncokretovim uljem, alkoholnim octom i crvenim lukom. Mogli su se kušati i čaj te kompot od dunja i kolač s dunjama, nasjeckano svježe zelje s domaćim kravljim vrhnjem i salata od zelja, namaz i salata od repe te savijača, zatim palačinke s ribanom tikvicom, okruglice i njoke od krumpira, krumpiruša, salata od krumpira s bučinim uljem, muffini od krumpira, napitak od krumpira i jogurta te pet različitih vrsta kruha: kruh s orasima, lješnjacima i grožđicama, sa suncokretovim i bučinim sjemenkama, sa sjemenkama lana i sezama, kukuruzni kruh te kruh s domaćim medom – nabrojala nam je profesorica iz OŠ “Vladimir Nazor”, Gordana Simeunović.

Super, zanimljivo, fino…

Program na kojem su učenici predstavili odabrano voće i povrće te spravljena jela vodili su učenici u ulozi lokalnih poljoprivrednika, koji govore o prednostima lokalnog i organskog uzgoja te potrebe međusobnog boljeg povezivanja poljoprivrednika odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Degustiralo se, isprobavali novi okusi i nove kombinacije namirnica. Tražile su se i informacije o namirnicama, recepti…
– Bilo je super i zanimljivo. Naučila sam da i zdrava hrana može biti fina. Bilo je jako dobro i fino. Naučio sam da je domaće puno bolje od kupljenog. Bilo je zabavno. Naučio sam da treba jesti više sezonskog voća i povrća, da su orasi zdraviji nego što sam mislio pa ću ih više konzumirati. Svidjelo mi se i bilo je super! Htjela bih ovaj dan ponoviti. Naučila sam da je hrana koju uzgajamo zdrava i da je možemo pripremiti na puno načina – komentirali su učenici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba