Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić u hrvatskoj delegaciji na Gospodarskom forumu o globalnom turizmu (GTEF), održanom u Makau

VALJA SE PRIPREMITI ZA DOLAZAK KINEZA: U ovoj godini 130 milijuna Kineza izašlo iz zemlje turistički, za 2018. ih je najavljeno još i više, a Hrvatska im je jako privlačna destinacija

Objavljeno: 23.10.2017. Alen Brodar

U Makau je 16. i 17. listopada održan Gospodarski forum o globalnom turizmu. Hrvatsku delegaciju je na skupu predvodio državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, a uz njega su iz Hrvatske još sudjelovali Jasna Vukas, predsjednica Međunarodne udruge “Putevima Marka Pola”, Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice i Vicenco Blagaić, vlasnik Profectus grupe.
Forum je inače osnovan 2012. godine i u međuvremenu je prerastao u vodeću međunarodnu platformu koja promovira održivi globalni turistički razvoj, s fokusom na Kinu, a zajednički ga organiziraju Vlada Posebne upravne regije Makao, Svjetska turističke organizacija UNWTO i Turistička komora NR Kine.
Dominirajuća tema dvodnevnog programa foruma bila je regionalna i međunarodna suradnja za poticanje rasta u turizmu, a na tu temu održano je više panel rasprava, kako na ministarskoj razini, tako i predstavnika turističkih agencija i nacionalnih turističkih zajednica.

Prilagodba Kinezima

Domaćin foruma, Kina, naglasila je niz ključnih faktora u daljnjem razvoju turističke suradnje NR Kine te zemalja centralne i istočne Europe: pojačavanje promotivnih aktivnosti, kreiranje posebnih turističkih strategija i razvoj turističke ponude prilagođene kineskim turistima, uključivanje europskih destinacija u China Quality Service (QSC) program certifikacije u turizmu, pojednostavljivanje i ubrzavanje viznih procedura, otvaranje i uvođenje novih direktnih zrakoplovnih linija s NR Kinom te prilagodba europskih destinacija za online usluge plaćanja preko kineskih mobilnih aplikacija.
Kako trenutno samo 10 posto kineskih državljana posjeduje putovnicu, jasan je daljnji trend rasta u broju međunarodnih putovanja za državu koja suvereno vlada u broju izlaznih turista, s procijenjenom brojkom od gotovo 130 milijuna u 2017. godini.
Prvog dana skupa održana je panel rasprava pod nazivom “Ministri i čelnici privatnog sektora licem u lice”, na kojoj je uvodničar bio generalni tajnik Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai, a u raspravi su sudjelovali i naš državni tajnik Matušić te splitski poduzetnik Blagaić.
Tijekom završnog obraćanja novinarima, državni tajnik Frano Matušić najavio je turistički Summit “Kina plus 16”, koji će biti održan u ožujku 2018. godine u Dubrovniku. Kako je 2018. godina proglašena “Godinom europsko – kineskog turizma”, Europska unija je najavljena kao regija partner za GTEF 2018. godine, uz očekivano sudjelovanje 28 zemalja članica, pa tako i Hrvatske.

Radionica u K. Toplicama

– Destinacije poput Hrvatske imaju fantastične potencijale za primiti veći broj kineskih turista, koji u Hrvatsku najviše putuju u pred i postsezoni, ali potreban je napredak u prilagodbi turističke usluge kineskim turistima, značajno veća promotivna aktivnost u NR Kini te pojednostavljivanje procedura za dobivanje vize – rekao je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić te, s ciljem upoznavanja hrvatske turističke industrije sa zahtjevima kineskog tržišta, predložio održavanje radionice u organizaciji CSEBA-e (Poslovna asocijacija za suradnju Kine i Jugoistočne Europe) u Krapinskim Toplicama, u proljeće 2018. godine.
– Tijekom Foruma u Makau ostvareni su kontakti s vrhunskim turističkim profesionalcima iz Kine, koji će biti pozvani na nju – otkrio je Svažić.
Inače, u pripremi boravka hrvatskih predstavnika na skupu u Makau podršku su pružili veleposlanik RH u Narodnoj Republici Kini, Nebojša Koharović, savjetnica u veleposlanstvu, Bisera Fabrio te predstavnik CSEBA-e u Kini, Matej Balen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba