U Krapini održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora projekta “Krapinsko – zagorska županija – prijatelj djece”

Promicanje dojenja, logopedske usluge, pomoć djeci s teškoćama u razvoju, osiguranje kvalitetnog obrazovanja i zdravstvene zaštite – argumenti su za dobivanje statusa Županija – prijatelj djece

Objavljeno: 19.10.2017. Alen Brodar

U srijedu je u Krapini je održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora projekta Krapinsko-zagorska županija – prijatelj djece, na kojoj je za predsjednicu Odbora izabrana zamjenica župana Jasna Petek.
Projekt Županije – prijatelji djece nastao je u suradnji i partnerstvu Hrvatske zajednice županija i Saveza društava Naša djeca Hrvatske.
Jasna Petek rekla je da se na području Krapinsko – zagorske županije provode brojne aktivnosti za djecu i mlade, kako bi ih se osnažilo u razvoju i ujedno dala podrška obiteljima kroz razvijenu mrežu usluga za djecu.

Pomoć obiteljima

– Promicanje dojenja, rana intervencija, logopedske usluge, podrška darovitoj djeci i djeci s teškoćama u razvoju, osiguravanje kvalitetnog i dostupnog odgoja te obrazovanja i zdravstvene zaštite djece samo su neke. Također, zbog loših demografskih pokazatelja, u prvom redu negativnog prirodnog priraštaja, Krapinsko – zagorska županija dodatno se usmjerila na uvećanu pomoć obiteljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete – rekla je Petek te naglasila da su dodatne usluge za djecu i mlade s teškoćama u razvoju također prioritet.
– Kako su potrebe za logopedskom uslugom velike, Županija je uložila napore da se osnaže općine i gradovi u osiguranju dostupnosti logopedske službe. Razvijen je model prema kojem su se uspostavili logopedski kabineti za područje Županije, na način da jedan logopedski kabinet djeluje na području dvije ili više jedinica lokalne samouprave, koje zajednički sufinanciraju njegov rad. Važan cilj u narednom razdoblju je i unapređenje kvalitete usluga rane intervencije za djecu s neurorizicima i razvojnim poteškoćama – rekla je Petek te dodala da se već četvrtu godinu za redom provodi projekt Baltazar kojim se osigurava djeci s teškoćama u razvoju školovanje sa svojim vršnjacima, u svojoj lokalnoj zajednici, u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja uz podršku pomoćnika u nastavi.

Prijevoz i stipendiranje

Dodala je i da se znatna sredstva izdvajaju za programe podrške predškolskom odgoju i obrazovanju, prijevozu i stipendiranju učenika, programima i aktivnostima kojima se podupiru darovita djeca, natjecanjima učenika, poticanju kulturno-umjetničkog dječjeg stvaralaštva.
Sonja Borovčak, potpredsjednica DND-a Hrvatske je govorila o ideji i kriterijima projekta, istaknuvši da će se njime omogućiti aktivna participacija djece i mladih na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i sustavna edukacija dužnosnika i djelatnika čije nadležnosti zadiru u zaštitu i promicanje prava djece.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba