U dvorcu Gjalski u Gredicama, obznanjen dobitnik ovogodišnje prestižne književne nagrade, kojom se prošle godine okitio Željko Ivanković

Dobitnik ovogodišnje Nagrade Gjalski je Kristian Novak, za roman “Ciganin, ali najljepši”

Objavljeno: 19.10.2017. zagorjeinternational

Kristian Novak, za svoj roman “Ciganin, ali najljepši”, dobitnik je ovogodišnje književne nagrade Gjalski. Odlučilo je tako povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić, Ivica Matičević, Julijana Matanović, Sofija Keča i Ingrid Lončar.
Nakon prvog romana “Obješeni” iz 2005. godine i romana “Črna mati zemla” iz 2013., treći roman “Ciganin, ali najljepši”, pokazao se kao djelo dostojno prestižne nagrade koja se dodjeljuje svake godine u dvorcu Gjalski u Gredicama, a neki su ga usporedili s jednim od najvećih hrvatskih romana, “Kiklopom” Ranka Marinkovića.
– Ja imam previsoko mišljenje o Marinkovićevu radu, da bih svoje pisanje ikada stavio u korelaciju s njegovim. Moj rad na “Ciganinu” od samog je početka bio pogled na društvenu cjelinu i suvremenost. Ona ima i svojih pozitivnih segmenata, ali ta je priča bliža dnu. Trudio sam se izbjegavati opća mjesta žrtve, patnje i kulture siromaštva, jer nisam htio na taj način manipulirati osjećajima čitatelja. Želio sam ispričati ljudsku priču, jednu od tisuća sličnih koje govore o ovome trenutku u Hrvatskoj. Ali ne kako bih prikazao užas i patnju, već kako bih u dehumaniziranom kontekstu pronašao momente ljudskosti – objasnio je sam autor nagrađenog romana.

Nekad vrhunski sportaš

Jednoglasnu odluku o dobitniku ovogodišnje nagrade donijelo je Prosudbeno povjerenstvo na sjednici održanoj 25. rujna.
– Kada se pronađe i odabere ono što se uopćeno može nazvati “jaka priča iz života” i kada se zna kako s njezinom obradom, tada će se pojaviti i jaki likovi koji će se dugo pamtiti, likovi koji s vremenom postanu simboli određene teme ili fenomena. Novak pronalazi i izabire temu “jake priče” koja nije vidljiva i prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, ali na prostoru između Drave i Mure to je već dugo opće mjesto, svakodnevna tema koja se neće doskora riješiti – napeti odnos između romske nacionalne manjine i većinskog hrvatskog stanovništva – rekao je u ime Prosudbenog povjerenstva Ivica Matičević.
Novak je svoj roman podijelio u četiri narativno – pripovjedačke cjeline – u ispovjednu perspektivu mladog i “najljepšeg” Ciganina Sandija, njegove intimne prijateljice Milene, kurdskog izbjeglice Nuzata i policajca Plančića, a Matičević je još dodao kako se “od Marinkovićevih, Novakovih i Araličinih radova iz 1980-ih i s početka 1990-ih nije pojavio pripovjedač s takvim osjećajem za jezični slog.”
Inače, Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden – Badenu. Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskog olimpijskog odbora i standardni reprezentativac RH u karateu, te osvajač niza svjetskih i europskih odličja. Od ožujka 2017. godine predstojnik je Katedre za hrvatski jezik na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Za roman “Ciganin, ali najljepši”, ove godine dobio je i Tportalovu nagradu za najbolji roman, a premijera kazališne adaptacije njegova romana u zagrebačkom HNK predviđena je za kraj prosinca 2017. Novak je oženjen, otac je dvoje djece i živi u Zagrebu.

Od 1979. godine

Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski ustanovljena je u Zaboku 1979. godine, povodom 125. godišnjice rođenja čovjeka po kojem se zove. O najboljem književnom djelu odluku donosi prosudbeno povjerenstvo od pet članova, od kojih su dva predstavnici Društva hrvatskih književnika, dva profesori književnosti iz Zaboka, a peti je član prošlogodišnji dobitnik Nagrade Gjalski, jedne od najvažnijih nagrada za prozu u Hrvatskoj, čiji su dobitnici najznačajnija imena suvremene hrvatske proze, a koja se dodjeljuje u sklopu književne manifestacije Dani Gjalskog, najznačajnije književne manifestacije u Krapinsko – zagorskoj županiji.



“DANI KSAVERA ŠANDORA GJALSKOG” – 23. – 28. LISTOPADA

Tjedan koji će obilježiti dodjele nagrada, kazališne predstave, glazba i književne večeri

Manifestacija “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” bit će otvorena u ponedjeljak, 23. listopada, izložbom slika Vatroslava Kuliša u Velikoj galeriji, s početkom u 18 sati. U 20 sati u Multimedijskom centru igrat će predstava “Taksimetar” Teatra Exit. Sljedećeg dana s početkom u 15 sati na rasporedu je proglašenje pobjednika i dodjela Male nagrade Gjalski, u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog, a u večernjim satima održat će se književna večer uz Borivoja Radakovića. Večernji program u srijedu donosi Pub kviz, a u četvrtak u 17 sati u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša bit će proglašeni pobjednici i dodijeljene Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola. Koncert će u Velikoj galeriji u 20 sati održati Vedran Kocelj i Krešimir Starčević. Zabočka osnovna škola u petak obilježava svoj dan, a u večernjim satima na rasporedu je književna večer uz Edija Matića. Manifestacija završava u subotu, 28. listopada, svečanom dodjelom Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski u OŠ K. Š. Gjalskog, s početkom u 16.30 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba