ČELNICI SEDAM GRADOVA I OPĆINA IZ KRAPINSKO – ZAGORSKE I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE ŠALJU PISMO PREMIJERU I MINISTRU PROMETA

APEL ZA REVITALIZACIJU KUMROVEČKE PRUGE: “Prometno smo izolirani, ne možemo razvijati ni turizam ni gospodarstvo”

Objavljeno: 19.10.2017. Jelena Jazbec

Sedam čelnika jedinica lokalne samouprave iz Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije okupilo se u općini Dubravica, na radnom sastanku o revitalizaciji pruge Savski Marof – Kumrovec. Ona je, naime, prije 17 godina zatvorena zbog obnove, no nikada nije ponovno aktivirana, pa je sada zapuštena i obrasla korovom. Od tada, taj dio Hrvatske izgubio je važan čimbenik razvoja, a neke su općine, poput Zagorskih Sela, gdje nema javnog prijevoza, prometno izolirane.

Nije prva inicijativa

Na sastanku u Dubravici okupili su se gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak, načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac, načelnica Marije Gorice Marija Jančić, načelnik Brdovca Alen Prelec, i domaćin, načelnik Dubravice Marin Štritof, koji je ujedno inicirao sastanak.
Dogovoreno je kako će se poslati zajedničko pismo namjere Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.
– Dogovoreno je da ćemo zajednički, ali i pojedinačno, svatko u skladu sa svojim mogućnostima, lobirati za revitalizaciju kumrovečke pruge. Neki načelnici su već prije pokušavali i nije im ovo prva inicijativa. Razne inicijative traju više od deset godina, ali uvijek negdje zapne. Složni smo u tome da moramo izvršiti pritisak na Vladu, najprije hrvatsku, a potom uključiti i Republiku Sloveniju i slovenske općine koje su također vezane uz tu prugu – doznali smo od načelnika Kumrovca Roberta Šplajta, koji nam je otkrio i kakav bi utjecaj revitalizacija pruge imala na njegovu općinu.

Vezani za Zagreb

– Revitalizacija kumrovečke pruge imala bi pozitivan utjecaj na turizam. Naime, turisti bi za sat vremena iz Zagreba mogli doći u našu općinu. Isto tako, pruga bi imala pozitivan utjecaj na naše gospodarstvo, jer od kada nema pruge, gospodarstvo je u našoj općini praktički stalo. Posebno bi to značilo za život naših mještana koji rade u Zagrebu. Naime, Kumrovec je dosta vezan za glavni grad i ljudi se sada snalaze na razne načine što se tiče prijevoza, s obzirom na to da linije javnog prijevoza nisu česte – zaključio je Šplajt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba