EUROPSKI NOVAC DOLAZI U JOŠ JEDNU ZAGORSKU OPĆINU

U Humu na Sutli, na površini od 3302 četvorna metra, izgradit će se reciklažno dvorište vrijedno 3,5 milijuna kuna

Objavljeno: 17.10.2017. zagorjeinternational

Na otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga koji je objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općina Hum na Sutli prijavila je projekt “Izgradnja reciklažnog dvorišta u Humu na Sutli”. Projektni prijedlog izgradnje reciklažnog dvorišta prošao je kroz četiri faze postupka provjere te je od strane Fonda 26. rujna 2017. godine uslijedila Odluka o financiranju projekta. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda iznosi 85 posto, odnosno, maksimalni iznos prihvatljivih troškova projekta iz Kohezijskog fonda je 2.869.459,75 kuna. Ukupna vrijednost projekta je 3.516.585 kuna. Iznos od 647.125 kuna Općina Hum na Sutli osigurala je zadnjim rebalansom proračuna.
– Važno je napomenuti, da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada financirao troškove izrade projektne dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta u Humu na Sutli u stopostotnom iznosu, odnosno, u iznosu od 113.125 kuna – doznajemo od načelnika Huma na Sutli Zvonka Jutriše.

Ne zagađuje okoliš

Temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Pravilnikom o gospodarenju otpadom u općini Hum na Sutli, reciklažno dvorište će se izgraditi na k. č. br. 1496 k. o. Hum na Sutli, na površini od 3302 četvorna metra, na osnovu glavnog projekta koji je izradila tvrtka HRŠAK & HRŠAK d.o.o. iz Zagreba. Sa sjeverne i istočne strane čestice nalazi se postojeće odlagalište otpada i tvornica Vetropack, dok se na sjevernom dijelu čestice nalazi postojeći objekt – sortirnica iskoristivog otpada. Reciklažno dvorište je projektirano tako da tijekom svog vijeka trajanja ne postavlja prijetnju za higijenu ili zdravlje i sigurnost radnika, korisnika ili susjeda te da tijekom svog vijeka trajanja nema utjecaja na kvalitetu okoliša ili klimu. Sastojat će se od dva platoa – manjeg na sjeverozapadnom dijelu čestice na kojem će se smjestiti kontejneri za odlaganje stakla i staklene ambalaže, te većeg platoa površine 582 četvorna metra na južnom i jugoistočnom djelu čestice, gdje će se smjestiti ostali kontejneri za privremeno odlaganje otpada. Planirano je postavljanje 15 kontejnera zatvorenog tipa volumena sedam kubičnih metara za odlaganje otpada: metal, staklo, građevni otpad iz kućanstva i sl. Za odlaganje krupnog glomaznog otpada planirano je postavljanje jednog kontejnera zatvorenog tipa volumena 10 kubičnih metara, dok se za odlaganje odjeće i tekstila planira postavljanje dva tipska kontejnera za tekstil.

Sortirnica otpada

U natkriveno klimatizirano spremište za neopasni otpad, koje će se izvesti s policama, te ima mogućnost zaključavanja i ugrađenu tankvanu, odlagat će se: boje, tinte, ljepila, smole, deterdženti, tiskarski toneri, elektronička oprema, oštri predmeti, lijekovi. U dva natkrivena klimatizirana spremišta za opasni otpad, koja će se izvesti s policama te koja imaju mogućnost zaključavanja i ugrađenu tankvanu, odlagat će se: otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, boje tinte, ljepila i smole, deterdženti, fluorescentne cijevi, kloro fluorougljici, citotoksici i citostatici, pesticidi, elektronička oprema, tiskarski toneri, plinovi pod tlakom, drvo, baterije i akumulatori i metalna ambalaža. U natkriveno spremište koje ima mogućnost zaključavanja i ugrađenu tankvanu odlagat će se jestivo ulje, motorno ulje, akumulatori i baterije.
– Na katastarskoj čestici reciklažnog dvorišta postoji već sortirnica otpada, gdje se vrši prikupljanje papira, kartona, plastike, papirne, kartonske i plastične ambalaže, pa se unutar reciklažnog dvorišta neće postavljati posebni spremnici za tu vrstu otpada – rekao nam je načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba