NA AGRONOMSKOM FAKULTETU U ZAGREBU ODRŽAVA SE AGRO STARTUP KONFERENCIJA

Ministar Tolušić: U sektoru poljoprivrede budućnosti ima, a nizom mjera nastoji se potaknuti mlade da se bave poljoprivredom

Objavljeno: 17.10.2017. zagorjeinternational

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu otvorena je druga Agro Startup konferencija. Cilj konferencije je educirati buduće mlade poljoprivrednike te ih potaknuti da pokrenu vlastiti posao. U suradnji s Agronomskim fakultetom i Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, kroz organizaciju ovog događaja nastoji se informirati buduće poljoprivrednike o tome gdje i na koji način mogu dobiti potrebna sredstva i upoznati se s potencijalnim investitorima.
Na konferenciji su istaknuti i brojni izazovi s kojima se suočavaju mladi poljoprivrednici, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je kako Hrvatska svoje nedostatke treba pretvoriti u prednosti.

162 tisuće OPG-ova

Dodao je i kako Hrvatska ima puno kvalitetnog, nezagađenog poljoprivrednog zemljišta, a i europski sustav poticaja omogućuje određenu financijsku sigurnost.
– Ako je do sada poljoprivreda, a još uvijek smo nekonkurentni i neefikasni, opstala, zamislite što se sve može napraviti s novim znanjima, europskim fondovima, kvalitetnom vladinom politikom – rekao je ministar poljoprivrede.
Iznio je i podatke kako je u Hrvatskoj 162 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od čega je oko 100 tisuća nositelja OPG-ova starijih od 55 godina, a njih oko 20 tisuća ima manje od 40 godina.
– U sektoru poljoprivrede budućnosti ima, a nizom mjera se nastoji pomoći i potaknuti mlade da se bave poljoprivredom – rekao je Tolušić, najavivši kako će od iduće godine iz programa ruralnog razvoja na raspolaganju biti i novi financijski instrumenti namijenjeni poljoprivrednicima, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto.

Promjena percepcije

Na konferenciji je, u ime Hrvatske zajednice županija, govorio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Kad govorimo o poljoprivredi, prije svega potrebno je promijeniti percepciju o bavljenju poljoprivredom. U sinergiji s akademskom zajednicom, poljoprivrednicima, lokalnom i regionalnom samoupravom te Ministarstvom poljoprivrede, moramo stvarati uvjete da se mladi, obrazovani ljudi počnu baviti poljoprivredom, odnosno da se od rada u poljoprivredi može normalno živjeti. Kad svi zajedno stvorimo takav sustav, onda će Hrvatska postati zemlja iz koje se neće iseljavati. Uvjeren sam da to možemo – rekao je Kolar.
U uvodnom dijelu konferencije govorili su i Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Mađarsku i Češku, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Grgić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Krunoslav Zmaić te direktor agencije Apriori world Danijel Koletić. Na konferenciji se tijekom dana održavaju paneli, na kojima će kao jedan od panelista sudjelovati i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba