PJESNIČKO – GLAZBENO DRUŽENJE “POD OKRILJEM KRIŽA” U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU

U Muzeju Žitnica interpretirane najljepše pjesme duhovne tematike zavičajnih pjesnika

Objavljeno: 13.10.2017. JJ

Svetokriški Muzej Žitnica bio je domaćin duhovnog pjesničko – glazbenog druženja nazvanog “Pod okriljem Križa”. Organizirale su ga Udruga za očuvanje baštine i promicanje kulture življenja “Djedovina” i Općinska knjižnica i čitaonica Sveti Križ Začretje, kao obol u rujnu proslavljenom Danu Župe i općine Sveti Križ Začretje.

Sretni baštinici

– Dobrodošli na “najliepši pijac na svietu”, koji s nama i za nas ponosno traje. Na njemu smo sedam stoljeća već obgrljeni crkvenim tornjem s kojega “zvoniju zvoni domači” i uzdižu nam pogled ka Križu čija je vjekovna snaga iznjedrila pregršt vjerskih, kulturnih i nacionalnih darova kojih smo zahvalni i sretni baštinici – rekla je u uvodnom obraćanju predsjednica “Djedovine” i voditeljica recitala Doroteja Jačmenica Pušenjak.
Program su činile pjesme duhovne tematike zavičajnih pjesnika: Mladenke Crneković, Marije Hlebec, Mirjane Mikulec, Darka Raškaja, Vladimira Šuka, Nade Jačmenica, Verice Jačmenica – Jazbec, Ljubice Komljenović, Đurđe Lovrenčić, Miroslava Lovrenčića i Nadice Vukić.
Stihove su interpretirali već afirmirani recitatori Gordana Kamenečki Puclin i Dario Kuhar, uz uspješnog debitanta s izuzetnim sluhom za lokalnu kajkavštinu, Davida Matešića. Prigodni glazbeni program izveo je kantautor fra Miroslav Petrac, koji je nazočne oduševio svojim kompozicijama i glasom.

Knjige na dar

Uz ostale ljubitelje duhovne poezije i glazbe, programu su prisustvovali načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos i župnik, vlč. Zlatko Pavetić, koji su pozdravili nazočne. Na kraju programa gosti su iz “Malog antikvarijata” Udruge “Djedovina” dobili na dar knjige po vlastitom izboru.
Uz prigodno scenografski uklopljene cvjetne križeve Nade Jačmenice, voditeljica je program zaključila riječima: “Vjerujem da ste večeras ugodno protkali svoje duše ovim lijepim stihovima i glazbom i da je to melem s kojim ćete radosniji kročiti ususret novom danu. Ponesite svoje životne križeve s osvježenom nadom i umanjenom boli, a udruga ‘Djedovina’ vam želi da njihova težina zalahori poput latica koje su satkale ove nježne cvjetne križeve oko nas.”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba