ZAGORSKA UDRUGA SLIJEPIH, POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA, UKAZALA NA SVOJE PROBLEME – NAJVEĆI JE NEMOGUĆNOST FINANCIRANJA TAJNICE

“Udruga je naš život, ali bez tajnice ne može funkcionirati – tko će nam pisati projekte, voditi papire, i ono najvažnije – olakšavati život našim članovima?”

Objavljeno: 12.10.2017. Jelena Jazbec

Svake godine 15. listopada se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan bijelog štapa, a tim povodom Udruga slijepih Krapinsko – zagorske županije u svojim je prostorijama u Krapini održala tribinu pod nazivom “Što nam znači Udruga”. Na tribini je govorio predsjednik Udruge Zlatko Deveničar.
– Dan bijelog štapa se ne slavi, nego se obilježava, kako bi mi slijepi skrenuli pozornost na sebe i rekli nešto o svom životu i o svojim uspjesima, ali i problemima. Ovog puta održali smo tribinu pod nazivom “Što nam znači Udruga”. Govorio sam o radu naše Udruge i pokušao ukazati na veliki značaj koji ona ima u životu naših članova. Govorio sam i o problemima slijepih osoba, a jedan od najvećih problema je inkluzivni dodatak. Naime, Hrvatska je pri dnu ljestvice u Europi i najmanje novca isplaćuje za slijepe, za inkluzivni dodatak, koji nije riješen. S obzirom na to da su druge skupine osoba s invaliditetom već riješile takav problem, mi isto to očekujemo. Inkluzivni dodatak nije dodatak za socijalnu pomoć, za prehranu ili nešto slično, nego proizlazi iz toga što sljepoća povećava troškove života. Mi trebamo pratitelja, pomagala za slijepe osobe su vrlo skupa, pa bi se tim dodatkom u našoj svakodnevici poboljšao naš život – rekao je Deveničar, koji je prisutnima i demonstrirao pomagala koja u svakodnevnom životu koriste slijepe osobe, a vrlo su skupa, poput govornog mobitela, govorne vage ili govornog toplomjera.

Zakon o udrugama

Osvrnuo se i na probleme Udruge slijepih KZŽ, koji su prvenstveno financijske naravi. Naime, ova, jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj, osnovana 1955. godine, dugi se niz godina financirala iz županijskog proračuna, a onda joj je donošenjem Zakona o udrugama to onemogućeno. Zato se Udruga prijavila na županijski natječaj “Uzajamnost, razumijevanje i ravnopravnost”, u sklopu kojeg joj je odobreno 25 tisuća kuna. S obzirom na to da je u Udruzi zaposlena tajnica Višnja Ptičar, koja tu funkciju obavlja već 20-ak godina, to je bilo dovoljno novca za njezine plaće u prvih deset mjeseci ove godine, međutim, nedostaje novac za njezine preostale dvije plaću. U Udruzi su zabrinuti jer, kažu, bez tajnice Udruga će prestati postojati.
– Udruga nam pomaže da vodimo bolji život, ali mi je zbog prirode našeg invaliditeta ne možemo samostalno voditi. Zato Udruga ne bi mogla postojati bez naše tajnice, s obzirom na to da nam ona obavlja svakodnevne poslove – pisanje projekata, posjete članstvu, integriranje slijepih u redovni život. Nerijetko, primjerice, naručuje naše članove na liječnički pregled i obavlja im svakodnevne poslove koje sami ne bi mogli. Druge udruge nam spočitavaju da Županija pomaže naš rad, no moram naglasiti da je sljepoća specifična, čovjek koji ne vidi, posebno u Zagorju, nailazi na brojne probleme – loša je prometna povezanost, ne može nigdje otići sam, ne može si ništa pročitati… Imamo Brailleovo pismo i govorne programe, ali raditi knjigovodstvo, pisati projekte, mi to samostalno ne možemo. Teško možemo i sami nešto zaraditi – ne možemo održavati radionice, baviti se ručnim radom, ne možemo sami proizvoditi niti prodavati naše proizvode. Zahvalni smo Krapinsko – zagorskoj županiji koja nas podržava, bilo bi dobro kada bi nas podržalo više gradova i općina, naime, sada ih je samo nekoliko na našem popisu. Kad bi svaki nešto dao, mi bi pjevali svaki dan i ne bi bilo problema – kaže Deveničar.

Podrška Grada i Županije

Uz članove Udruge, tribini je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade KZŽ, Martina Gregurović Šanjug.
– Ovo je jedina udruga koja brine o slijepim i slabovidnim osobama na području županije. Krapinsko – zagorska županija je uvijek nastojala podržavati rad ove udruge i odgovoriti na njezine potrebe, a to će nastojati raditi i u budućnosti. Ne samo što se tiče potreba slijepih i slabovidnih osoba, nego i potreba svih drugih udruga koje brinu o osobama s posebnim potrebama na području Krapinsko – zagorske županije – poručila je Gregurović Šanjug, dodavši kako će se sigurno iznaći rješenje za probleme Udruge i kako tajnica neće ostati bez plaće.
Podršku je članovima Udruge pružio i zamjenik krapinskog gradonačelnika Drago Kozina.
– Slušali smo o problemima koji postoje u Udruzi. Oni su ponajprije financijske naravi, a to proizlazi iz Zakona o udrugama, koje se financiraju tako kako se financiraju. Mi u Gradu imamo određenih problema zbog toga, s obzirom na to da možemo financirati samo programe koje ponude udruge, a kod ove je specifično to što je Udruga slijepih jedna od udruga na razini županije, a ne grada, i mislim da bi trebalo na neki način zakonski regulirati da gradovi i općine financiraju udrugu ovisno o broju članova, a ne da svatko daje prema vlastitom nahođenju – rekao je Kozina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba