PRAVI UŽITAK ZA OČI I NEPCE: U TUHELJSKIM TOPLICAMA SE ODRŽAVA INTERNACIONALNI KONGRES SLASTIČARSTVA, SLADOLEDARSTVA I KONDITORSTVA

“Slastičarstvo je u svijetu doseglo svoj vrhunac, a istovremeno je najveći problem – kronični nedostatak mladih slastičara”

Objavljeno: 10.10.2017. Jelena Jazbec

– Osmislili smo jednu sasvim novu tortu s jesenskim dekoracijama, za natjecanje seniora čija je ovogodišnja tema “Plodovi jeseni u mojoj torti”, dok smo se na natjecanje u pripremanju pita prijavili s čak šest vrsta pita – otkriva nam Štefica Gulija, vlasnica zabočke slastičarnice “Tri užitka” i jedna od najpoznatijih zagorskih slastičarki, koja niže uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima. Upravo je ona jedna od 78 natjecatelja koji sudjeluju na ovogodišnjem šestom po redu “Interslastu”, internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, koji se tijekom današnjeg dana održava u Hotelu “Well” u Tuheljskim Toplicama.
– Konkurencija je ove godine jaka, ali mi smo odradili što smo najbolje mogli, zaista smo dali sve od sebe, a žiri neka odluči tko će biti najbolji – ističe Gulija, koja je bila apsolutna pobjednica prošlogodišnjeg “Interslasta”.
– Prošle godine osvojili smo dvije zlatne medalje, jednu za tortu “Četiri godišnja doba”, a drugu za kolače minjone. Puno nam znači sve nagrade jer su one plodovi našeg rada. Peti se puta natječemo na “Interslastu” i već smo osvojili dva zlata i dva srebra, stoga nam je to pokazatelj da je žiri procijenio da su naši proizvodi došli do samog vrha – kaže Gulija.

50-ak vrsta pita

U sklopu Kongresa održava se već spomenuto veliko natjecanje u pripremi torta s plodovima jeseni, zatim “Artslast” – natjecanje učenika srednjih slastičarskih i prehrambenih škola Slovenije i Hrvatske na istu temu, te natjecanje u spravljanja izvornih pita u četiri kategorije: voćne, orah, kremaste i čokoladne pite. Pred ocjenjivačkim sudom naći će se 50-ak vrsta pita koje će sudionici moći kušati. U svim natjecanjima prijavljeno je rekordnih 78 ekipa iz Hrvatske i Slovenije, a na “Interslastu”, osim Hrvatske, sudjeluju SAD, Austrija, Njemačka, Slovenija, Italija i Turska.
Glavni organizator, Stjepan Odobašić, inače direktor novinskog nakladničkog poduzeća “Robinson” iz Zagreba, posebno je ponosan upravo na natjecanje u pripremi pita, koje je obogatilo sadržaj ovogodišnjeg kongresa.
– Budući da nam ove godine gostuje Matea Mandir McConnell iz Ohija, koja će na svojoj radionici slastičarima pokazati kako se rade američke pite, koje su drugačije od pita na koje smo mi naučeni, to nam je dalo ideju da organiziramo natjecanje u pripremi hrvatskih pita. Moram priznati da smo jako iznenađeni samim odabirom pita, pa smo zapravo na temelju prijava na ovo natjecanje dobili nove spoznaje o tome kakvih sve pita u Hrvatskoj ima, a sve imaju taj “izvorni štih”. A s obzirom na to da surađujemo s Hrvatskim kuharskim savezom i Savezom slastičara Hrvatske, svake godine imamo njihove najveće stručnjake koji ocjenjuju slastice, tako da vjerujem da će borba biti bespoštedna i žiri će zaista imati pune ruke posla – rekao nam je Odobašić.
Sva tri natjecanja pratit će budno oko žirija u sastavu Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske, Miroslav Dolovčak, potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i predsjednik Sekcije Ocjenjivača HKS-a, Stjepan Vincek, vlasnik slastičarnice “Vincek”, Dražen Đurišević, potpredsjednik HKS-a i Darinka Gostenčnik, slastičarka i članica uredništva revije “Slaščice”.
Dragica Lukin se u svome obraćanju prilikom otvorenja Kongresa osvrnula na najveći problem u slastičarstvu.
– Već sam više od 40 godina u ovom poslu, i mogu reći da nikada slastičarstvo nije imalo toliki problem s nedostatkom radne snage kao što je to sada, a da istovremeno slastičarstvo nikada u svijetu nije toliko kulminiralo. Naime, slastičarstvo više nije zanat, to je postala nauka koja se dijeli u tri – četiri segmenta, no naš je najveći problem što nam nedostaje mladih slastičara – rekla je Lukin.

Slastice iz tri županije

S njome se složio i Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore KZŽ i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, koji je istaknuo kako upravo u ovakvim događajima vidi mogućnost da se mladim ljudima na najbolji mogući način prezentira slastičarstvo.
– Smatram da u svim strukama treba promovirati to da sama struka iznjedri nekakve svoje mlade uzdanice, da sama promovira svoja zanimanja jer samo na taj način možemo ostvariti to da u budućnosti imamo kadrove koji će znati napraviti ono što je moderno, a i ono što naša tradicija nosi sa sobom – ističe Pleško.
Kongres je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako Županija od samog početka pruža podršku organizatorima.
– Zadovoljstvo mi je što se “Interslast”, nakon što se prve dvije godine održavao u Istri, sada četiri godine zaredom održava u Krapinsko – zagorskoj županiji, a već je dogovoreno da će se u našoj županiji održati i sljedeće godine. Ovo je za naše obrtnike u toj branši mogućnost da se usporede, da vide kako stoje u odnosu na kolege u regiji i da čuju razna predavanja stručnjaka iz raznih zemalja, od Amerike do Italije, koja je kolijevka slastica. Sudjeluju i naše strukovne škole, koje su odlične, sa sjajnim, visokomotiviranim profesorima, motiviranim učenicima i sve nagrade koje oni donose s raznih državnih i međunarodnih natjecanja, plod su dugotrajnog i predanog rada i to nam daje garanciju da kad izađu van iz škole, moći će odmah ući na tržište rada i našim ugostiteljskim objektima donijeti onu kvalitetu koja je potrebna da bi zadovoljili danas vrlo zahtjevnog gosta – rekao je Kolar.
Sudionici kongresa tijekom današnjeg će dana moći poslušati mnoga zanimljiva predavanja, degustirati razne slastice, a tu je i “Folkslast”, promocija izvornih hrvatskih slastica iz triju hrvatskih županija – Koprivničko – Križevačke, Karlovačke i Krapinsko – zagorske.
Pobjednici natjecanja bit će proglašeni u poslijepodnevnim satima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba