POMOZITE NAŠIM VATROGASCIMA: OČAJNI ČLANOVI ZJVP-a ZABOK POZIVAJU VAS DA SE UKLJUČITE U KAMPANJU I POMOGNETE IM U IZGRADNJI ADEKVATNOG PROSTORA ZA RAD

“Mi smo tu za vas, budite i vi uz nas kad nam je potrebno”

Objavljeno: 30.09.2017. Jelena Jazbec

“Pomozite hrvatskim vatrogascima” naziv je donacijske kampanje koju su pokrenuli vatrogasci Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka, s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju nove postaje, koja im je prijeko potrebna.
– Adekvatan prostor za trening, parkiranje vozila i čuvanje opreme u prihvatljivim uvjetima utječe na vrijeme odaziva, efektivnost i sigurnost vatrogasaca koji služe svojoj društvenoj zajednici. Naš trenutni prostor je iznajmljen, a ima samo jednu garažu, koja je ujedno i skladište odjeće i opreme, što je ispod svake razine. Oprema je pohranjena u drvenoj i limenoj kućici, a garderobni ormari nalaze se u garaži, gdje se pale vozila, pa dolazi do zadimljenja. Također, prostor u kojem vatrogasci borave, nije adekvatan za kvalitetan odmor. Nema niti prostora u kojem bi se mogli održavati edukacija i treninzi, što onemogućava pripremu za potencijalne hitne situacije. Nema odgovarajućeg parkinga na otvorenom, u uredu niti u garaži nema grijanja, ventilacije, pročišćivača zraka, niti klime, a prokišnjava i krov. Održavanje vozila i pranje vatrogasnih crijeva tijekom cijele se godine odvijaju na otvorenom. Nisu zadovoljeni niti kriteriji sigurnosti za vrijeme boravka u zgradi niti prilikom odlaska na intervencije. Nepovoljna je i lokacija – pristupni put nije praktičan i usporava brzinu kretanja vozila. Broj vatrogasaca raste iz godine u godinu, s obzirom na sve veće potrebe zajednice, a prostor je iste veličine već punih 25 godina – doznajemo od zapovjednika ZJVP-a Zabok Dražena Sinkovića.

Oko 3,6 milijuna kuna

Nova postaja bila bi locirana na zemljištu koje je donacija Grada Zaboka. Lokacija je dobra zato što bi smanjila brzinu intervencije. Naime, radi se o prostoru unutar industrijske zone grada Zaboka, na Prilazu dr. Franje Tuđmana, čime bi se, prilikom izlaska na intervenciju, izbjeglo središte Zaboka i bilo bi olakšano uključivanje na važne prometnice. Nova postaja imala bi odgovarajući unutarnji prostor za držanje vozila i skladištenje opreme, tri parkirna mjesta u garaži, uredske prostorije za zaposlenike, prostor za odmor i trening te kuhinju. Zgrada bi bila modularna, energetski učinkovita, udovoljavala bi svim zahtjevima sigurnosti, a imala bi i odvojen prostor za pranje vatrogasnih crijeva i njihovo sušenje.
Za izgradnju nove postaje potrebno je 575 tisuća dolara, što je oko 3,6 milijuna kuna.
– Jednostavno smo došli do te razine kada smo uvidjeli da nećemo dobiti ničiju pomoć da bismo izgradili prostor koji nam je potreban, stoga smo se odlučili na ovaj potez, da bismo skupili barem dio novca za tu zgradu. Kampanja je usmjerena na sve naše kolege vatrogasce po cijelom svijetu, no dobrodošli su i svi ostali da pomognu ukoliko su u mogućnosti, donacijom dvije, tri kune, koliko tko može. Koliko smo upućeni, nitko od kolega vatrogasaca nije do sada pokušao na taj način skupljati novac. Trebalo nam je gotovo tri mjeseca da bismo sve to pripremili, snimili video i slično. Očekivanja su velika, nadamo se, ali zadržavamo dozu realnosti i svjesni smo toga da postoji šansa da se razočaramo – ističe Sinković.

Svaka pomoć dobrodošla

– Naši su hrvatski vatrogasci ovog ljeta bili u središtu pozornosti, odigrali su herojsku ulogu, i nadam se da će barem to malo potaknuti ljude da uvide kakav je naš značaj i da nam pomognu, u skladu sa svojim mogućnostima, jer situacija u kojoj se trenutno nalazimo, jednostavno je neizdrživa – kaže Sinković, te dodaje kako se radi o online kampanji, koja će trajati od šest mjeseci do godinu dana. Također, svoju uplatu možete izvršiti direktno na račun u banci: IBAN: HR1723600001502161270, SWIFT: ZABAHR2X, Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Paromlinska 2.
– Teško je zaštititi domove drugih u ovakvim uvjetima rada. Pomozite nam da zaštitimo vaše susjedstva. Svaka pomoć je dobrodošla. Mi smo tu za vas, budite i vi uz nas kad nam je potrebno – poručuju članovi Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba