U SKLOPU “DANA KAJKAVSKE RIJEČI”, ODRŽANA KNJIŽEVNA VEČER U SPOMEN NA NEDAVNO PREMINULOG PROF. DR. JOŽU SKOKA

“Ovaj čuvar kajkavskog jezika zaslužuje svoju ulicu u Zlataru”

Objavljeno: 26.09.2017. JJ

U sklopu “Dana kajkavske riječi”, u Gradskoj knjižnici Zlatar jučer je održana književna večer u spomen na nedavno preminulog prof. dr. Jožu Skoka, dugogodišnjeg suradnika, prijatelja i jednog od osnivača “Dana kajkavske riječi”. Događaj je organizirala Udruga “Miljenko Mlakar”.

Susret znanstvenika

Manifestacija “Dani kajkavske riječi” u svojim je začecima bila osmišljena kao susret znanstvenika koji se bave proučavanjem kajkavskog dijalekta, te kao natjecanje kajkavskih pjesnika, a ideja o organizaciji manifestacije potekla je od nekolicine zlatarskih i zagrebačkih kulturnih djelatnika, među kojima je bio i Joža Skok. On je bio uključen u znanstvene skupove o kajkavskoj književnosti, a uređivao je i zbornike s tih skupova. Sve do svoje smrti ostao je vjerna stručna potpora “Zboru malih pjesnika”, gdje je sudjelovao u odabiru radova i bio član prosudbenog povjerenstva.
O suradnji s prof. Skokom govorila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Dr. Jurja Žerjavića” Zlatar, Gordana Valjak, dok su o znanstvenom radu i afirmaciji kajkavske književnosti u širim književnim i akademskim krugovima govorili prijatelji i suradnici prof. Skoka, prof. Dragutin Rosandić i varaždinski pjesnik Ernest Fišer, ujedno urednik zbornika radova “Prilozi povijesti hrvatske kajkavske i dječje književnosti”, koji je prof. Skok trebao ove godine predstaviti u Zlataru.

Književna nagrada

Književni kritičar Davor Šalat je predstavio Fišerovu zbirku pjesama “Preludij za anginu pectoris”, za koju je pjesnik ove godine dobio prestižnu književnu nagradu “Tin Ujević”. Fišerove je stihove čitala Renata Minđak, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Martin Žućko.
Fišer je pročitao i svoju pjesmu posvećenu prof. Skoku te je predložio Zlatarščanima da u znak zahvale profesoru Skoki, čuvaru kajkavskog jezika, daju ulicu u Zlataru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba