I KRAPINSKO – ZAGORSKA JE JEDNA OD ŽUPANIJA U KOJIMA JE UTVRĐENA ZLATNA ŽUTICA VINOVE LOZE – AKCIJSKI PLAN MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE:

Nakon utvrđivanja stupnja zaraženosti, donijet će se rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda

Objavljeno: 26.09.2017. JJ

Zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od daljeg širenja te bolesti, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017. godinu. Do sredine rujna u 16 županija stručnjaci Zavoda za zaštitu bilje pregledali su ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta, uzeli su 180 uzoraka te postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu.

Javljanje na natječaj

Prema podacima o rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka, pozitivni nalazi potvrđeni su u Koprivničko – križevačkoj, Virovitičko – podravskoj, Krapinsko- zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda, na temelju kojeg će se donijeti rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda. Za sada je donesena djelomična procjena u Istarskoj županiji, gdje će na temelju nje biti izdana rješenja za krčenje 11,3 hektara zaraženih vinograda.
Svim vinogradarima koji će dobiti rješenje o potpunom krčenju vinograda, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo mogućnost javljanja na natječaj za operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH, koji će biti raspisan od 2. listopada do 1. prosinca 2017. Europskim novcem u okviru navedene operacije omogućava se potpora za krčenje zaraženih vinograda te podizanje novih nasada vinograda.

Fitosanitarne mjere

Sve fitosanitarne mjere za sprječavanje širenja zlatne žutice propisane su “Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence dorée MLO” („Narodne novine“ br. 46/17).
Podsjećamo, zlatna žutica vinove loze – fitoplazma Flavescence dorée (FD) svakako je najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i ubrzo poprima razmjere epidemije te pričinjava velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Prva pojava zlatne žutice vinove loze potvrđena je 2009. godine u Hrvatskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba