POVORKOM BERAČICA I BERAČA ZAVRŠENA 47. MANIFESTACIJA “BRANJE GROJZDJA”

Prvo mjesto osvojila kola s kravicama, Miljenka Ilijaša Karlića, koja su nakon dugog niza godina ponovno prošla pregradskim ulicama

Objavljeno: 24.09.2017. Jelena Jazbec

Više od 200 sudionika okupilo se danas na tradicionalnoj povorki beračica i berača, kruni pregradske manifestacije “Branje grojzdja”, koja je održana 47. puta. Ulicama Pregrade najprije je prošao defile Zagrebačkih mažoretkinja i Limene glazbe Pregrada, a zatim i povorka u kojoj je ove godine sudjelovalo devet kola. Bili su tu članovi Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, a predstavili su se i mališani iz Dječjeg vrtića “Naša radost”, kao i gošće iz Biograda na Moru, koje su izvele nekoliko dalmatinskih pjesama. U glazbeno – plesnom dijelu programa nastupili su i KUD Pregrada te KUD Horvatska.
Mi smo razgovarali s 57-godišnjim Marijanom Šeregom iz Štuparja, koji je kao 10-godišnji dječak imao priliku sudjelovati u prvoj povorci beračica i berača, prije 47 godina.
– Bilo je tada nešto manje ljudi, bilo je tu konja i kravica. I mi smo bili s konjima, naravno, tih konja sada više nema. Nakon toga smo prekinuli i neko vrijeme nismo hranili konje, međutim, ja sam prije 15 godina opet dobio volju i ponovno krenuo s time. Tako sam prije 15 godina konje imao tek tjedan dana, a već sam išao s njima u Pregradu, na manifestaciju “Branje grojzdja” i odmah sam osvojio prvo mjesto s kolima, i tako kasnije tri godine zaredom. No, meni nisu važna nagrade, važno mi je sudjelovati i da se svi zajedno zabavimo – otkrio nam je Šereg, koji trenutno ima sedam konja, a za današnju je povorku odabrao je dva lipicanera koji su, kaže, lakši za vožnju – pastuha starog 2,5 godine i kobilu staru četiri godine.
Na svojim je kolima okupio veselu ekipu, od najmlađih do najstarijih.
– Ekipa je mješovita, imam veliku obitelj, pa su neki iz Kostela, jedna baka je iz Vrtnjakovca, i tako. Inače sam uglavnom išao sa svojom suprugom i djecom, a ove godine sam malo odlučio proširiti krug – ističe Šereg.

Među najboljim izdanjima

I ove godine, u sklopu povorke dodijeljen su pigodne nagrade, pa je tako najboljom malom beračicom proglašena Lara iz kola Cerovski, a najboljim malim beračem 15-mjesečni Filip iz kola Sitar. Najmlađi berač bio je Valter Krušlin iz Pregrade, koji je nedavno proslavio prvi rođendan, dok je najslađom malom beračicom proglašena Lea iz kola Antolić. U kategoriji najboljih kola, treće mjesto osvojila su kola Stanislava Mikulaša, drugo mjesto kola Vardijan i treće mjesto kola s kravicama, Miljenka Ilijaša Karlića, koji je prilikom preuzimanja nagrade na pozornici izgovorio tradicionalne riječi blagoslova trsa, kojima se Boga moli za dobar urod i u sljedećoj godini: “Bog te poživi, mili moj trsek, dah ti Bog z vedrega neba ugodnu rosu, crna majka zemlja dobar rod. I da nam rodiju gorice, da nam ne presušiju kletice. Imeli dosta vina, ljubavi, sloge i Božjega mira. Bog te poživi, trsek!”
U kategoriji najboljih berača pobijedili su pak Monika Poslončec i Nikola Hršak.
Pregradsku manifestaciju podržao je i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Krapinsko – zagorska županija u svakom trenutku podržava ovakve manifestacije i to je samo jedan mali dio naše Bajke na dlanu. To je naša tradicija, naša kultura, i naravno da moramo to svi zajedno promovirati i potpomagati – rekao je.
Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj iznimno je zadovoljan uspjehom ovogodišnje manifestacije.
– Ovogodišnje izdanje “Branja grojzdja” vjerojatno je jedno od najboljih ikad održanih. 50 događanja u devet dana, s današnjom krunom manifestacije, povorkom beračica i berača. Imali smo devet kola, okupilo se mlado i staro, da bi prikazali jedan težački zagorski posao, koji je bio fizički zahtjevan, ali je berba na kraju uvijek bila jedno veliko veselje, i to danas nastojimo prikazati ovdje. Prvi je vikend bilo kišno vrijeme, pa smo morali odgoditi neke događaje koji su se trebali odvijati na otvorenom, međutim, ovaj drugi vikend vrijeme nas je poslužilo, programi su bili sjajni i, što je najvažnije, svi su bili dobro posjećeni, i kada podvučemo crtu, moramo biti zadovoljni svim ovim trudom i angažmanom koji je uložen od strane grada Pregrade, Turističke zajednice “Srce Zagorja”, naših ljudi i naših vrijednih udruga koje zapravo nose taj cijeli program. Na kraju možemo reći da se sve to isplatilo – rekao je Vešligaj.

Rekordna posjećenost

Zadovoljstvo je izrazila i voditeljica ureda Turističke zajednice područja “Srce Zagorja”, Karolina Hostić.
– Mislim da smo ostvarili rekordan broj posjetitelja i mogu samo reći da sam izuzetno zadovoljna. Približava nam se jubilarna 50. obljetnica i sve ovo je samo zagrijavanje i generalna proba – rekla je Hostić.
U Pregradi je u petak po prvi puta održan i Festival vinskih popevki i napitnica, na kojem su pobijedile članice ŽVG-a “Lira” iz Đurmanca, dok je jučer koncert na ispunjenom Trgu Gospe Kunagorske održala Lidija Bačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba