NAČELNIK RADOVAN HERCIGONJA OTKRIO AMBICIOZNE PLANOVE ZA RAZVOJ BUDINŠČINE

NOVI VIZUALNI IDENTITET SREDIŠTA OPĆINE: Izgradit će se poslovno – stambena zgrada i urediti veliki trg s ljetnim kinom

Objavljeno: 24.09.2017. Jelena Jazbec

Budinščina je prema podacima Instituta za financije, za razdoblje od 2011. do 2014. godine, bila prva zagorska općina po količini sredstava povučenih iz EU fondova, s obzirom na broj stanovnika. Bila je to ujedno i prva općina na području Krapinsko – zagorske županije koja je već 2013. godine donijela Strategiju ukupnog razvoja općine. Načelnik Radovan Hercigonja ambiciozno je krenuo u svoj novi četverogodišnji mandat, stoga se može pretpostaviti kako će europski novac u ovu općinu nastaviti pristizati, a s nama je podijelio informacije o najvažnijim projektima čija bi realizacija mogla krenuti već sljedeće godine. Doznajemo tako kako je u planu projekt uređenja parkirališta kod groblja i sakralnog objekta Sveti križ. Vrijednost projekta je 320 tisuća kuna, a prijavljen je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja.
– Izrađena je projektna dokumentacija, prema kojoj ćemo dobiti 30 novih parkirnih mjesta na parceli koja je u vlasništvu Općine, tako da se nadam da će do kraja rujna završiti rasprava o našem projektnom rješenju i da će nam biti odobrena sredstva iz Ministarstva – otkrio nam je Hercigonja.

Mini tržnica

Izrađena je i projektna dokumentacija za uređenje okoliša uz stambenu zgradu i poštu u središtu Budinščine, a vrijednost ovog projekta je 505 tisuća kuna.
– Projekt je pripremljen, a čeka se odobrenje Ureda za prostorno uređenje u Zlataru. Tim projektom želimo uljepšati vizualni identitet središta općine. Uredit će se pristupni put prema pošti, parkiralište, a i mini tržnica, gdje će naši mještani, vlasnici OPG-ova, moći prodavati svoje proizvode. Naime, naša postojeća tržnica za sada ne udovoljava zahtjevima 21. stoljeća. Prostor ispred naše apoteke bit će pretvoren u mini trg, a dobili bismo i šest – sedam novih parkirnih mjesta. U rano proljeće krenuli bismo s realizacijom ovog projekta, što vlastitim sredstvima, a što sredstvima bilo kojeg ministarstva, jer ćemo redovito pratiti natječaje da bismo mogli prijaviti naš projekt – kaže Hercigonja.
Osim uređenja mini trga, spreman je i projekt uređenja velikog trga, koji, kaže načelnik, uvelike nedostaje za okupljanje udruga i mještana općenito. Planirana vrijednost projekta je 1.100.000 kuna, građevinska dozvola zasad je neishođena, a projekt je već apliciran na Mjeru 7.4.1, u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Jeftino do stana

– U sklopu tog projekta, u planu je uređenje stambeno – poslovnog objekta, a projekt bi se realizirao u dvije faze. Prva faza je uređenje samog trga, a u drugoj stambeno – poslovna zgrada u samom središtu općine. Radi se o hvalevrijednom projektu za našu zajednicu, jer ćemo njime dobiti vizualno rješenje središta Budinščine. U zgradi će biti devet stanova, za koje vlada veliki interes. Već smo zaprimili pisma namjere za svih devet. U podnožju je planirano pet poslovnih prostora, za koje smo također već zaprimili pisma namjere. Preslikali smo taj model od Ministarstva graditeljstva. Naime, zemljište je u vlasništvu Općine, pa će tako cijena kvadrata biti dostupna po vrlo povoljnoj cijeni u odnosu na ostale stambene jedinice u našem okruženju. Želja nam je da potaknemo mlade da ostanu na ovoj našoj zagorskoj grudi i mi kao lokalna zajednica želimo im omogućiti da što jeftinije dođu do stana. Zato mi je posebno drago što je većina naših pisama namjera pristigla upravo od strane mladih ljudi, mladih bračnih parova i ljudi visoke stručne spreme. I ovaj će projekt ići u realizaciju 2018. godine – otkrio nam je načelnik Hercigonja, dodavši kako će trg imati i dodatni sadržaj – zamišljen je kao ljetno kino, a bit će tu postavljen i križ, gdje će se moći zapaliti svijeće i položiti vijenci prilikom obilježavanja važnih datuma. (Jelena Jazbec)

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba