NJEGOVO VRIJEME TEK DOLAZI: “PRVI GLAS ZAGORJA” 2015. GODINE, MLADI TALENTIRANI ROKO VUŠKOVIĆ, OBJAVIO SVOJ PRVI SINGL “TVOJ JE TRAG U MENI”

“Pjesma sam prvotno napisao za krapinski Festival, pod nazivom Tvoj je del vu meni”

Objavljeno: 21.09.2017. Jelena Jazbec

Polako, ali sigurno mladi talentirani pjevač Roko Vušković (25) iz Samobora zauzima svoje mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni, što je i potvrdio svojim prvim singlom “Tvoj je trag u meni”. Radi se o autobiografskoj skladbi za koju je sam napisao tekst i glazbu, a na zagrebačkim golf terenima snimio je i spot, i to u društvu poznate glumice Katarine Baban, koja se proslavila ulogom u seriji “Zlatni dvori”.
No, jeste li znali da je ovaj glazbenik, koji osvaja glasom, stasom i umijećem sviranja saksofona, svoju glazbeni uspon započeo u Svetom Križu Začretju, pobijedivši na poznatom pjevačkom natjecanju “Prvi glas Zagorja”?
U intervjuu za Zagorje International otkrio nam je kako mu je taj nastup promijenio život, kako mu je bilo surađivati s Katarinom Baban te s kojom bi hrvatskom pjevačicom volio snimiti duet.

Kada je počeo tvoj glazbeni put?
Glazbom sam se počeo baviti s pet godina, kada sam pjevao po dječjim zborovima. S nepunih sedam godina krenuo sam u glazbenu školu u Samoboru. Starija sestra, koja je danas profesorica flaute, svirala je taj instrument, pa me zaintrigirao zvuk i cijela zgrada glazbene škole iz koje su se čuli zvukovi raznih instrumenata. Nikako nisam želio svirati niti jedan puhački instrument, nego klavir ili gitaru, ali sudbina sve ipak nekako posloži i spletom okolnosti, jer su sva mjesta bila zauzeta osim saksofona, završio sam na saksofonu. Nakon srednje glazbene škole upisao sam Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje sam magistrirao 2015. godine. Kroz obrazovanje i naravno kroz razne nastupe s bendovima, naučio sam svirati gitaru, klavir, bass gitaru i bubnjeve, a kad sestra ne sluša, malo nabadam i flautu.

U kojim si sve bendovima nastupao?
Do sada sam stvarno prošao puno bendova. Izdvojio bih sigurno svoje krapinske prijatelje, disco bend Only Friends & Family, s kojima sam praktički odrastao. Moj acoustic Roko`s trio, s kojima još i dan danas nastupam, Samoborski kvartet saksofona, s kojima sam imao više od 400 nastupa diljem Europe, viški bend Kopito, s kojima sam odradio neke od najzabavnijih turneja ikada po hrvatskoj obali te koncerti s Jurom Stublićem i grupom Film, koji su ostavili jedno predivno sjećanje. I još mnogi drugi s kojima sam nastupao, nadam se da se neće ljutiti što ih nisam naveo.

Često si nastupao upravo u Zagorju…
Što se tiče mojih nastupa, kad se zbroji, mogu reći da su, uz Zagreb, Krapina i Zagorje zasigurno na drugom mjestu po broju mojih nastupa. Neki od najboljih provoda nakon nastupa bili su baš u Krapini. Od dražih nastupa, izdvojio bih nastup na “Prvom glasu Zagorja”, kada sam kao pobjedničku pjesmu izveo jednu od najdražih pjesama, “Stvari lagane”.

Je li pobjeda na “Prvom glasu Zagorja” utjecala na razvoj tvoje karijere?
To je zapravo i bio neki početak ovoga svega što se danas događa. Puno ljudi, kako u mojem krugu, tako i šire, vidjeli su da spremam nešto na čemu sam godinama radio i da je sada spremno da izađe, tako da nakon te pobjede mogu reći da je krenuo veliki broj nastupa i snimanja s Tamburaškim orkestrom HRT-a, orkestrom Ferdo Livadić i mnogim drugim većim sastavima, s kojim i danas surađujem.

Kako je nastala pjesma “Tvoj je trag u meni”?
“Tvoj je trag u meni” je pjesma koja mi se dugo motala po glavi i zapravo sam je dovršio 2015. godine za krapinski Festival, te je imala u prvotnoj ideji kajkavski tekst i zvala se “Tvoj je del vu meni”. Ali evo, spletom okolnosti pjesma je našla svoj pravi put i sada je izdana kao moj prvi singl u izdanju Croatia recordsa. Želio sam da pjesma bude vrlo jednostavna i emotivna. Govori o tome kako ljudi ulaze u naš život i ostave trag, dobar, loš, kako u kojoj životnoj priči, pa sam ja posvetio ovu pjesmu jednoj osobi koja je na meni ostavila svoj trag. Mislim da je Predrag Martinjak Peggy napravio fantastičan posao s aranžmanom i produkcijom i kako sada stvari stoje, suradnja će se nastaviti i na ostalim singlovima, a nadam se i uskoro na albumu. Za spot su zaslužni Tihana i Matija Mošet, koji su stvarno poklonili svoje vrijeme da poslušaju svaku moju ideju i zamisao i dodaju nešto svoje i na kraju je ispalo onako kako smo i htjeli. Vrlo jednostavan spot, bez prevelike “industrijske produkcije”, koji je dočarao pjesmu, a i mene onakvima kakvi jesmo.

Kako je bilo surađivati s Katrinom Baban?
S Katarinom je bilo super! Vrlo profesionalna, zabavna, komunikativna i talentirana osoba. Nismo se poznavali prije. Upoznali smo se preko zajedničke prijateljice Teme Nemet – Brankov i ja sam taman tada bio u smišljanju ideje za spot s ekipom, jednostavno sam je pitao i pristala je.

Kakvu glazbu želiš stvarati?
Želim ostati iskren prema sebi, a samim time i prema ljudima koji me slušaju. Cijeli život sam u glazbi i želim je raditi onako kako je živim. Napisati i izreći istinu, moju ili nečiju tuđu, u bilo kojem glazbenom stilu. Mislim da toga danas fali u svijetu u kojem svi pokušavaju biti netko drugi zbog vlastitog nezadovoljstva. Ja vjerujem da nitko ne može biti toliko dobar i unikatan kao ti sam i da jednostavno samo treba zaroniti u sebe i prihvatiti stvari koje te čine drugačijim.

Imaš li glazbene uzore i postoji li neki izvođač ili izvođačica s kojim/kojom bi volio snimiti duet?
Pa ja ih ne bih nazvao uzorima. Ja glazbenike koje volim nazivam svojim herojima, jer su mi pokazali i odvukli me u svoj svijet svojim skladbama i pokazali nešto što me izgradilo kao osobu i kao glazbenika, i inspiriralo da i ja jednog dana možda nekome budem životna inspiracija sa svojim pjesmama. Mislim da ne postoji mladi pjevač ili autor koji ne bi snimio nešto s Oliverom Dragojevićem, pa tako i ja. On je definitivno, uz mnoge druge izvođače, jedan od mojih heroja. Od mlađih, jako mi se sviđa Mia Dimšić, koja je stvarno napravila veliko osvježenje na sceni i drago mi je da postoji takav mladi autor i izvođač.

Što se trenutno događa u tvojoj karijeri i koji su tvoji planovi?
Trenutno se pripremam za Zagrebfest i za svoj drugi singl. Album je spreman i čeka svoj put, koji god to bio, tako da se nadam da ću sljedeći puta kada ćemo razgovarati, znati datum izdavanja svojeg prvog albuma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba