POSJETITELJI DVORA VELIKI TABOR NAKRATKO SE VRATILI U SREDNJI VIJEK

SREDNJOVJEKOVNE SVEČANOSTI: Dolazak kralja, viteški turnir, keltska glazba, lutkarske predstave i dvije izložbe

Objavljeno: 20.09.2017. JJ

U Dvoru Veliki Tabor prošle su subote održane Srednjovjekovne svečanosti. U atriju Dvora posjetitelji su mogli prisustvovati dolasku kralja sa svitom, suđenju coprnici i viteškome turniru, kojeg su prikazali atraktivni Vitezovi Taborgradski u punoj srednjovjekovnoj ratnoj opremi. Njihove inscenacije dopunili su nastupi plesačica zagrebačkog Plesnog studija “Divertimento” i Plesne družbe “Veronika Desinićka” iz Desinića, pod budnim okom plesne pedagoginje Vlaste Rittig.
Rustikalna dvorana Velikoga Tabora bila je puna djece i odraslih, koji su došli pogledati obje lutkarske predstave taborskog kućnog kazališta IOCULATOR – “Veroniku Desinićku” i “Zmajevo blago”, a brojna su se djeca zadržala u prostoru dvorane na muzejskim radionicama, na kojima su kreirali kraljevske krune i srednjovjekovni nakit za sebe.

Edukativni program

U glazbenom dijelu programa, nastupili su dječaci i djevojke Glazbene škole Pregrada. Djevojke su sa svojom profesoricom Goranom Šragalj Tomašić nastupile kao “Flautine” muzicirajući na flautama, dok su dječaci svirali gitare i frulice. Zvucima keltske glazbe atmosferu su proželi članovi Celtic Fantasy banda iz Zagreba, dok su djevojke iz Cirkuske udruge “Razbibriga” iz Samobora donijele dašak vilinskog na otvorenju “Svečanosti” i izložbi, a priredbu završile egzibicijama s vatrenim rekvizitima.
Osim programa kojeg su turisti i posjetitelji pratili s galerija i sjedeći na slami u atriju Dvora, ponuđen im je bio i edukativni program streličarenja, barutar Josip Jesih je pokazivao način na koji se izrađuje barut, a golubar Željko Antonić donio je svoje golube pismonoše. Oko Tabora moglo se voziti u kočiji Borisa Antolića, kušati gulaš kojeg su kuhali Vitezovi Taborgradski, kupiti nakit Goge Špoljar, sireve OPG-a Kajba, te drvene mačeve i samostrele koje izrađuje Mladen Jalžabetić. Otvorene su i dvije izložbe, koje će se moći razgledati sve do kraja listopada. Ivor Zidarić iz Udruge “Val kulture” brojnim je zainteresiranima objasnio misiju putujuće izložbe LegendExpo, koja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti hrvatske umjetnosti i kulturne baštine te promoviranje domaćih umjetnika. Izložba LegendExpo savršeno se uklopila u prostor kule, jer na slikama donosi mistiku i imaginaciju eminentnih hrvatskih crtača, ilustratora, fotografa te drugih vizualnih umjetnika koji su dali svoje viđenje legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske.

Domaća umjetnica

Druga izložba, “Povratak korijenima z Barbarom Desinićkom”, predstavlja umjetnički izričaj i senzibilitet Barbare Bračun kroz izložbu radova u kojima je objedinjen njezin cjeloviti autorski opus – umjetničke slike (akrili na platnu) i instalacije, video performans, fotoart, uz neizostavni pjesničko – glazbeni ugođaj. Barbara živi i radi u Zagrebu, ali je podrijetlom iz Desinića. O njenom je umjetničkom djelovanju govorila Ivanka Bičak, a u prigodnom su programu nastupili glazbenik Branko Glavan i pjesnik Željko Krznarić. Program manifestacije vodila je etnologinja i muzejska pedagoginja u Dvoru Veliki Tabor, Kristina Pavlović, a sličan sadržaj, uz još više izvođača i izlagača, očekuje posjetitelje Dvora već ove subote, 23. rujna na još jednom izdanju “Srednjovjekovnih svečanosti”, od 14 do 18 sati.

Fotografije: Goran Gluhak

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba