CESTA JE UVRŠTENA I U STRATEGIJU PROMETNOG RAZVOJA RH 2017. – 2030. GODINE

“Izgradnja brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Bednja – Krapina (Đurmanec) prioritetni je prometni projekt HC-a u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno: 19.09.2017. zagorjeinternational

Izgradnja brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Bednja – Krapina (Đurmanec) prioritetni je prometni projekt HC-a u Varaždinskoj županiji, potvrđeno je na radnom sastanku direktora HC-a Josipa Škorića i gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića, dva dana prije nego što je Vlada RH na svojoj sjednici ovu cestu uvrstila u Strategiju prometnog razvoja RH 2017. – 2030. godine, piše Ivanec.hr.
Grad Ivanec dugi niz godina podupire, a i aktivno je uključen u sve aktivnosti vezane uz izgradnju ceste. Njome bi se, naime, zapadni dio Varaždinske županije povezao s ključnim cestovnim pravcima – autocestom Zagreb – Macelj i Goričan – Varaždin – Zagreb, čime bi se tamošnje gradove i općine izvuklo iz prometnog “slijepog crijeva”, a i velikim izvoznicima toga kraja omogućila bolja prometnu povezanost.

Realizacija poodmakla

– Ovaj projekt – kako se insinuira – nikako nije nešto što tek počinje, nego je riječ o projektu čija je realizacija već poodmakla. Potvrđuje to i podatak da su upravo u Gradskoj vijećnici Ivanec još u veljači 2015. godine predstavnici HC-a i IGH Zagreb održali  javno izlaganje Studije utjecaja na okoliš u zahvatu brze ceste. Projekt ide dalje pa je trenutačno u tijeku izrada Idejnog projekta brze ceste. Dovršetak njegove izrade očekuje se do kraja travnja 2018. Odmah nakon toga slijede aktivnosti oko ishođenja lokacijske dozvole te raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta, koja će trajati oko godinu i pol dana. Usporedo će rješavati imovinsko – pravni odnosi i otkup zemljišta. Početak radova na izgradnji ceste može se očekivati u drugoj polovici 2020. ili početkom 2021 – najavio je Batinić.

Nema alternative

– U prvoj fazi radova, cesta će se graditi od Varaždina do Ivanca, u dva traka, dok se projekt izrađuje za gradnju ceste u četiri traka – izjavio je Batinić, te dodao kako, što se tiče planova HC-a, ali i izraženih interesa najvećih izvoznih gospodarstvenika, poduzetnika i građana, izgradnja brze ceste kroz Ivanec ostaje strateški i realni prometni projekt kojemu dugoročno nema ozbiljnije alternative.
-To je izraženo i prilikom boravka premijera Plenkovića u lipnju ove godine u Ivancu, kada sam osobno o tome s njim razgovarao o toj temi, a ozbiljnost takvih namjera sada je potvrđena i uvrštavanjem brze ceste u Strategiju prometnog razvoja RH – zaključio je Batinić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba