OVE SUBOTE POČINJU “DANI KAJKAVSKE RIJEČI” U ZLATARU

Tradicionalno “Pajdaško sprehajanje”, Festival dječje kajkavske popevke te nastup Željka Bebeka i Učiteljica

Objavljeno: 18.09.2017. JJ

Ove subote počinje tradicionalna, 48. po redu manifestacija “Dani kajkavske riječi”, koja se u Zlataru kontinuirano održava od 1970. godine. Pokrenuta je od grupe entuzijasta – prosvjetnih i kulturnih radnika, sa svrhom očuvanja kajkavske riječi i kulturne baštine. Obuhvaća niz kulturnih i etno te pratećih zabavnih i sportskih sadržaja, a odvija se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture i Krapinsko – zagorske županije.
– Uvijek nastojimo pružiti svojim posjetiteljima bogat program, u kojem svatko može pronaći nešto po vlastitom ukusu, a tako će biti i ove godine – najavila je zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, istaknuvši događaje koji su nezaobilazni dio “Dana kajkavske riječi”.
To su svakako “Zbor malih pjesnika”, Festival dječje kajkavske popevke i Dječja likovna izložba “Čovjek čovjeku”, koja je starija i od samih “Dana kajkavske riječi”.
Održat će se i “Pajdaško sprehajanje”, tradicionalna priredba s etno obilježjima, namijenjena prezentaciji starih zagorskih običaja i zanata koje ekipe natjecatelja prikazuju na prigodno uređenim kolima, konjskim zapregama ili kao organizirane skupine građana (od najmanje 10 ljudi). Ideja je da svaka ekipa prikaže vjerno neki od tradicijskih obrta, seoskih poslova ili običaja (mlinari, kovači, berba, mesara, peručeha, lupitva, težaki, svadba, čestitari…). Sve ekipe dobivaju nagradu za uloženi trud, a posebno se dodjeljuju tri novčane nagrade najboljima. Sveukupni pobjednik dobiva tradicionalni Zlatni lampaš. U zabavnom dijelu programa ove će godine nastupiti Željko Bebek i Učiteljice, a sve do 1. listopada posjetitelji će moći uživati u izložbama, promocijama knjiga i tradicijskih zanata, koncertima, predstavama, sajmovima i sportskim sadržajima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba