PLENKOVIĆEVA VLADA VRATILA STARI USTROJ: Porezna uprava opet će imati ured u svakoj županiji, a zagorski će voditi Slavica Kamenečki

Žarko Tušek: Takav ustroj je jedini logičan i najbolji za život naših gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika i svih stanovnika

Objavljeno: 17.09.2017. Alen Brodar

Tri godine nakon što je Milanovićeva Vlada provela okrupnjavanje područnih ureda Porezne uprave na njih šest, aktualna Vlada novim ih je zakonom ponovno razdvojila, pa će ih opet biti 21, plus zagrebački Središnji ured. Kako se navodi, “provedeno okrupnjivanje područnih ureda i ispostava Porezne uprave uzrokovalo je problem u obavljanju poslovnih procesa”. Ti su se problemi, istaknuto je, najvećim dijelom odrazili kroz nemogućnost komunikacije, kako između samih službenika, tako i između službenika i njima neposredno nadređenih osoba.
– Administrativni postupci koje provodi Porezna uprava pružaju neadekvatan servis građanima i poduzetnicima, dok visoka administriranost posljedično dovodi do neujednačenih i nedorečenih poreznih postupanja – navodi se u objašnjenju te se ocjenjuje i kako reorganizacija provedena za SDP-ove koalicijske Vlade, u određenim područjima nije ostvarila predviđenu učinkovitost.

Velika rasprava

Smanjivanje broja područnih ureda Porezne uprave izazvalo je prije tri godine veliku raspravu. Novom ustroju usprotivili su se i u krapinsko – zagorskoj županiji. Zagorski HDZ predvođen svojim predsjednikom, danas i saborskim zastupnikom, Žarkom Tušekom, upozoravao je tada da takvo okrupnjavanje područnih ureda nije dobro.
– Zagorski HDZ smatra da Krapinsko – zagorska županija, iako ne obuhvaća Hrvatsko zagorje u cijelosti, ipak na simboličkoj i političkoj razini predstavlja Hrvatsko zagorje kao regiju. O tome smo jasno i nedvosmisleno govorili u vremenu kada je Vlada Zorana Milanovića, a uz politiku regionalizacije tadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića, pokušala nametnuti regionalni ustroj koji ne odgovara interesima žitelja naše županije, a o nekoj regionalnoj percepciji Hrvatskog zagorja da i ne govorimo. Vraćanje Porezne uprave u Krapinsko – zagorsku županiju, novi ustroj porezne Porezne uprave na županijskoj razini, za nas je u ovom trenutku jedini prihvatljiv i normalan, i na tragu je politike HDZ-a svih ovih godina – rekao nam je Žarko Tušek, dodajući da je važno da državne institucije svoje urede i ispostave imaju na području naše županije i da se za to zalaže čitavo vrijeme.
– To je znak poštovanja, kako županije, tako i svih naših stanovnika koji ovdje rade i stvaraju. Naravno da je takav ustroj i najbolji za dnevni život svih naših gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika i svih stanovnika – zaključio je Tušek.

Centar u Krapini

Centar zagorske Porezne uprave će biti, kao što je to i bio dok takav ustroj nije ukinut, u Krapini, s ispostavama u Krapini, Zaboku, Donjoj Stubici i Zlataru. Rješenje za voditeljicu zagorske Porezne uprave, doznajemo, dobila je Slavica Kamenečki.
– Gospođa Kamenečki je, po mojim spoznajama, jedna od najstručnijih i iskusnijih kadrova koje imamo u našoj županiji, a usudio bih se reći i u Poreznoj upravi na razini cijele Hrvatske. Na njoj je sada da si odabere svoje suradnike u centrali u Krapini te da predloži voditelje svih ispostava. Uvjeren sam da će to biti ljudi koji dugi niz godina rade u sustavu i koji su vrhunski profesionalci u svom poslu – rekao je Tušek, zaključivši da želi da Porezna uprava prije svega bude istinski servis građanima, mjesto gdje poduzetnici i obrtnici imaju partnera u svom poslovanju, te da se u okviru zakonskih mogućnosti učini sve kako bi im se poslovanje olakšalo, a ne da im se ionako teška poslovna bitka ugrožava nerazumijevanjem bilo koje razine državnih institucija, od kojih je Porezna uprava, jedna od najvažnijih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba