SVEČANOM SJEDNICOM VIJEĆA OBILJEŽEN DAN OPĆINE I ŽUPE SVETI KRIŽ ZAČRETJE

Općinu Sveti Križ Začretje već krasi odlična prometna povezanost i razvijeno gospodarstvo, a uskoro bi mogla postati i centar za turiste

Objavljeno: 14.09.2017. Jelena Jazbec

U Svetom Križu Začretju, uz blagdana Uzvišenja Svetog Križa, danas se obilježava Dan župe i Dan općine. Tim povodom, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik vijeća Ivica Roginić. Prisutnima se najprije obratio načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, koji je rekao kako općina iz godinu u godinu raste i postiže uspjehe na različitim područjima. Tako je, dodao je, u ovoj godini broj nezaposlenih pao ispod 200.

Prijatelj djece

– Zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti sa Zabokom i Krapinom, osigurava se prostor za zajednički gospodarski rast tih triju jedinica lokalne samouprave. Također smo postali općina – prijatelj djece, i drago mi je da posljednjih nekoliko godina raste broj novorođene djece i da imamo nove, mlade obitelji koje žele ostati na ovom području. Tu je i turistički razvoj, na kojem marljivo radimo, a svakako će mu doprinijeti i novi vizualni identitet Svetog Križa Začretja, koji je predstavljen jučer, a vjerujem da će nas on još i bolje pozicionirati na turističkoj karti Republike Hrvatske, a s vremenom i čitave Europe. Svakako valja spomenuti i manifestaciju Tjedan kulture, zabave i športa, koja je i ove godine nadmašila sva naša očekivanja – istaknuo je Kos.
U ime svih zagorskih načelnika i gradonačelnika, Svetokrišćanima je njihov dan čestitao načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.
– Ova općina zaista ima jedan vidljivi napredak, jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave koje imaju ovako lijepu gospodarsku zonu i na tome vam čestitam. Vjerujem da je prometna infrastruktura potaknula da naši poduzetnici imaju što bolje uvjete u Krapinsko – zagorskoj županiji i mene će veseliti činjenica ako ćemo našu gospodarsku zonu uspjeti proširiti do Velikog Trgovišća, da se ne zaustavi baš u Zaboku, pošto je ipak Veliko Trgovišće ulaz u Krapinsko – zagorsku županiju – rekao je Greblički.
Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, na sjednici je bio saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Specifičnost Svetog Križa Začretja je u ovoj prekrasnoj lokaciji, prekrasnoj prometnoj povezanosti, vrijednim, marljivim ljudima u svim segmentima, bilo da se radi o gospodarstvu, bilo o društvenim djelatnostima, i sve to svjedoči o tome da je Sveti Križ Začretje zaista jedan biser Hrvatskog zagorja – istaknuo je Tušek.

Nagrade i priznanja

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar najavio je kako bi Sveti Križ Začretje uskoro, u sklopu Roses Designer Outleta, mogao dobiti i centar za posjetitelje, kao središnje mjesto gdje će se turisti zadržavati odmah po ulasku u Hrvatsku, i gdje će moći kupiti autohtone zagorske proizvode i kušati domaću hranu.
– Granični prijelaz Macelj je vrlo frekventan, podatak da samo u Rosesu ima na godišnjoj razini 1.400.000 posjetitelja dovoljno govori sam za sebe, tako da smo mi reagirali i napravili Centar za posjetitelje na području outleta, međutim, mi tu planiramo jednu veću investiciju, veći centar za posjetitelje, sa suvenirnicom, ozbiljnijim restoranom gdje će se moći degustirati izvorna zagorska kuhinja i naša sjajna zagorska vina, da upoznamo te posjetitelje s našom tradicijom i kulturom i da im približimo našu ponudu. Naime, osim na sajmovima, turistima moramo dati brošure, prikazati im promo filmove onda kada putuju prema obali ili se vraćaju s mora, kako bi ih potaknuli da, primjerice, sljedeće godine, umjesto 14 dana na moru, tamo provedu desetak, a ostatak u našem kraju, kako bi upoznali Zagorje, koje svakako može ponuditi mnogo toga – rekao je župan Kolar.
Prisutnima su se obratili i upravitelj Župe Sveti Križ Začretje, vlč. Zlatko Pavetić i ravnatelj Osnovne škole Sveti Križ Začretje Božidar Kučko, a događaj je uveličao i Dječji zbor “Cvrkutići”.
U sklopu svečane sjednice, dodijeljene su i nagrade i priznanja, pa je tako plaketu “Grb općine Sveti Križ Začretje” dobilo Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, a zahvalnice Božidar Kučko, Božena Belanović, Darko Mišak, Jasna Zubić, Miljenko Belina, Petra Putanec, Ivica Bakliža, Željko Petreković, Darko Dlesk, Nevenka Sinković i Franjo Grozaj. U ime svih nagrađenih, Općini je zahvalila Biserka Svedružić iz Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba