Od križa do Svetog Križa – početak novog brendiranja Općine Sveti Križ Začretje

Lovrenčićevi simboli i rukopisi poslužili i za budućnost: Novi brend je sve što Sveti Križ Začretje uistinu jest – ljudi, pitomi krajolik, topla dobrodošlica i vrhunska ponuda

Objavljeno: 14.09.2017. Alen Brodar

Promocijom knjige Od križa do Svetog Križa u svetokriškom Dvorcu, prezentirano je novo brendiranje Općine Sveti Križ Začretje, koje je, prema riječima načelnika Marka Kosa, tek na početku. Naime, ideja o nastanku ovog dijela, koje je u knjigu pretočio sada već europski poznati grafičar Nikola Đurek, rodila se prije nekoliko godina, a protekle dvije godine krenula je prema realizaciji.

Brend mjesta

– U susjednom gradu i župi pronašli smo vrsne umjetnike koji su sve ono što Začretje jest, pretočili u vizual. U ovim materijalima preuzet je jedan dio rukopisa Ivana Lovrenčića, poznatog svetokriškog slikara, i na neki način pokušalo se kroz ove vizuale, kroz ovih nekoliko elemenata, prikazati uistinu sve ono što Začretje jest, i samim time, da bismo danas – sutra stvorili jedan brend, brend ovog mjesta, brend ovog sadržaja, brend ovog gospodarskog sektora i turističke ponude koja na ovom području svakako postoji. Znači, pripreme su tekle nekoliko godina, da bi Sveti Križ Začretje postalo mjesto koje može nešto odraditi, dati turističku ponudu, mjesto koje može gastronomski zadovoljiti svakog čovjeka. Slijedom toga, napravljen je kompletni vizual, vizual koji može reprezentirati svakog mještanina Svetog Križa Začretja, a sam naziv simbolizira od onoga što mi svi nosimo na svojim leđima, do vjerske simbolike i zapravo ono što Sveti Križ Začretje jest – to su ljudi, naši mještani, poduzetnici, zapravo, svi mi – objasnio je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, dodajući da se ne radi o monografiji, već o tijeku događaja, kroz vremensku se crtu prezentira što se ovdje dešavalo.

Vremenski slijed

– Zapravo ovo je jedan, ne enciklopedijski, monografijski pristup izradi ovog dijela, nego vremenski slijed koji pokušava uhvatiti crtu zašto smo uopće došli do tog naziva, do tih vizuala, do svih tih simbola koji sutra trebaju obilježavati Sveti Križ Začretje. A to su ptičica, crkva, vaza s cvijeće, zvona i šešir. Ptičica predstavlja Prvi glas Zagorja, škrlak svetokriške gospodarstvenike, vaza i zvona umjetnost….
– Sveti Križ Začretje – to je ono što se traži i što se željelo postići. Svi ovi pitomi elementi koji se nalaze na ovoj simbolici zapravo simboliziraju sve ono što Sveti Križ Začretje jest – ljudi, pitomi krajolik, topla dobrodošlica i vrhunska ponuda – zaključio je Marko Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba