Pjesnikinja Nada Jačmenica iz Svetog Križa Začretja osvojila je prvo mjesto na haiku natječaju na temu “bijela roda”, koji su organizirale Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruga “Tri rijeke” iz Ivanić Grada. Natječaj se provodio u četiri kategorije: pjesme na engleskom jeziku, na hrvatskom jeziku za odrasle, na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola te ilustrirani haiku za učenike osnovnih škola.
Pristiglo je 776 haiku pjesama. S radovima na engleskom jeziku javilo se 170 autora iz 38 zemalja sa svih kontinenata. Učeničkih radova pristiglo je 228, dok je od odraslih autora na hrvatskom jeziku bilo 378 radova. Pristigli su iz 62 hrvatska grada i mjesta te iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.
Uradak Nade Jačmenice, u koji je pretočeno drevno vjerovanje da rode donose plodnost, uspjeh i sreću, pobijedio je u konkurenciji haiku pjesama na hrvatskom jeziku. Svečano uručenje nagrada održalo se na haiku recitalu u Selu roda u Donjoj Kupčini. Ovo je još jedno u nizu domaćih i inozemnih priznanja koja je Nada Jačmenica dobila za svoje pjesništvo, a u kojem se vrlo često spominju svetokriške osobitosti, vrijednosti i ljepote.