“POPEVKE ZA NAVEK”: ODRŽANA RETROSPEKTIVNA VEČER FESTIVALA KAJKAVSKIH POPEVKI, A MEĐU BROJNIM ZVIJEZDAMA, NA KRAPINSKOJ POZORNICI JEDNA SE PJEVAČICA ZAGORSKIH KORIJENA OSJEĆALA POSEBNO

MINEA: Krapina – to je više od običnog nastupa, ovdje pjevam iz ljubavi prema ovom kraju

Objavljeno: 09.09.2017. Jelena Jazbec

Neke od najljepših kajkavskih popevki s prijašnjih Festivala izvedene su sinoć na retrospektivnoj večeri pod nazivom “Popevke za navek”, u ispunjenoj Festivalskoj dvorani u Krapini. Među brojnim poznatim umjetnicima, s pjesmom “Senje jedne mladosti” legendarne zagorske pjevačice Višnje Korbar, nastupila je Renata Končić Minea, kojoj ovo nije bio prvi nastup na krapinskoj pozornici. Nastupila je, naime, prije dvije godine sa svojim bratićem, poznatim zagorskim glumcem i pjevačem Adamom Končićem i grupom Melos, s pjesmom “Kaj nam pak moreju”. Prije toga je dva puta nastupila i na Večeri novih popevki, s pjesmama Adice Dobrić – Jelača i Radovana Novine, a otkrila nam je zašto su za nju toliko posebni nastupi na Festivalu kajkavskih popevki.

Velika podrška

– Za ovaj kraj Lijepe Naše prije svega me vežu korijeni, naime, tatina obitelj potječe iz Zagorja, pa nekako svaki puta kad dođem ovdje, osim što se osjećam nekako domaće, osjećam i nekakvo poštovanje, jer ovdje su bili moji preci i općenito imam veliku podršku po pitanju radijskih stanica i publike, tako da, svaki dolazak u Krapinu meni je iznimno veselje. Moram priznati da ne doživljavam ovaj Festival kao svaki drugi nastup, prevladava poštovanje, a prisutna je i doza straha, s obzirom na to da to ipak nije moj teren. Nosim lijepe uspomene na prošle nastupe jer ovaj Festival zaista ima jednu visoku stepenicu po svojoj cijenjenosti. Ja ovdje ne dolazim promovirati neku svoju novu pjesmu, nego dolazim čisto iz ljubavi prema ovom kraju i njegovanju kajkavskog narječja. Štoviše, moram priznati da se svaki puta borim s tim narječjem i uvijek me strah da krivo ne kažem neku riječ – šali se Minea, a na pitanje postoji li neki zagorski umjetnik kojemu se posebno divi, ističe kako nikoga ne bi željela izdvajati.
– Cijenim i poštujem svakog svojeg kolegu, a ono što mi je fascinantno u ovom kajkavskom kraju jest da se njeguje taj izričaj i te pjesme i već dugo krapinski Festival visoko kotira, a samim time i svi izvođači koji se ovdje pojavljuju. Mogu reći da ima prekrasnih kajkavskih pjesama i voljela bih da su one zastupljenije u našim medijima. Kvaliteta je ono što odlikuje te pjesme, kao i pjevače, a i sam Festival, tako da mogu samo reći samo da bih voljela da i ubuduće mogu biti dio svega ovoga – zaključuje.
Razgovarali smo i s legendom Festivala kajkavskih popevki, Radekom Brodarcem, koji je imao čast otvoriti ga prije točno 52 godine. Iako još uvijek rado zapjeva na krapinskoj pozornici, priznaje da se sa sjetom prisjeća minulih dana.
– Drago mi je da je Festival opstao sve do danas i da se njeguje tradicija, no moram priznati da je prije ipak bilo bolje, iskrenije i toplije – ističe ovaj 65-godišnji pjevač.

Najemotivnija večer

Član Izvršnog odbora Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, koje je organizator Festivala kajkavskih popevki, otkrio je kako su kao organizatori iznimno zadovoljni dosadašnjim retrospektivnim večerima.
– Ovo je svakako bila najemotivnija večer cijelog ovog Tjedna kajkavske kulture, s obzirom na to da svi vole čuti antologijske popevke s krapinskog Festivala, ali i one koje možda nisu toliko antologijske, ali su kvalitetne i rado su slušane i zaslužile su da se ponovno izvedu, možda u nekoj drugoj, ne originalnoj izvedbi, tako da mi uvijek u toj večeri kombiniramo nešto malo originala i nešto novih izvedbi, dakle, nekih novih vokalnih solista koji se možda još nisu ni rodili dok su te pjesme bile izvedene. Do sad je to bila jedna dobra kombinacija, tako da smo vrlo zadovoljni odazivom publike i medija i pjevača, jer svi vole nastupiti upravo na ovoj večeri – rekao je Novina, te izdvojio nekoliko izvođača koji su po njegovom mišljenju posebno obilježili ovogodišnje “Popevke za navek”.
– Imali smo našu povratnicu Tanju Mršić, kojoj je ovo bio prvi takav veliki nastup od kada se nakon 20 godina vratila iz Južne Amerike. Tu su i nova imena, Maja Vuić i Alka Vuica, koje su objeručke prihvatile pjevati na Krapini, tu je i Ibrica Jusić, koji nije bio debitant, jer je već pjevao na Festivalu davnih dana, čak je dobio i nagradu za tu popevku, no mnogi ljudi ga doživljavaju kao debitanta – rekao je Novina.
Večeras se održava Večer novih popevki. Kajkavsko će kulturno stvaralaštvo postati bogatije za još 22 nove skladbe, a na krapinskoj pozornici nastupit će brojna poznata imena, poput Barbare Othman, Duška Modrinića, Jelene Balent, Hrvoja Hegedušića, Bojana Jambrošića, Maje Vučić, Mire Ungara, Marije Borić i Ronalda Brausa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba