ELITA U KRAPINI: Nakon premijera, koji je bio na retrospektivnoj večeri, na finalnu večer Festivala kajkavskih popevki došle predsjednica i ministrica kulture

Grabar – Kitarović: Festival mi je prirastao srcu, jer nije samo regionalni, već je uvijek imao karakter domoljubnog

Objavljeno: 09.09.2017. Alen Brodar

Tjedan kajkavske kulture, 52. po redu, došao je do svog velikog finala, završnom večeri Festivala kajkavskih popevki. Krapinski festival tako je iznjedrio nove popevke, koje su došle poslušati predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pod čijim se pokroviteljstvima krapinska manifestacija i održava, ali i Željko Reiner te Zlatko Hasanbegović, uz domaćine, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i saborskog zastupnika Žarka Tušeka te njihovih suradnika. Bili su tu i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, kao i drugi brojni predstavnici lokalnih vlasti.

Voli doći u Krapinu

– Drago mi je doći ovdje, prvenstveno radi ljudi. Iako je Zagreb blizu, nažalost ne dolazimo često u Zagorje, voljela bih da je to češće, ali ovaj Festival prirastao mi je srcu jer ne samo da je regionalni, već je uvijek imao karakter domoljubnog i stoga vrlo rado poslušam kajkavske popevke – rekla je predsjednica prije nego što je ušla u Festivalsku dvoranu.
Dodala je kako podržava njegovanje tradicijske kulture i izričaja na dijalektu, jer misli da svaki naš kraj mora njegovati dijalekt.
– Morali bismo malo više raditi na tome da i naša djeca nastave tradiciju -zaključila je Grabar – Kitarović. I baš dok je to izgovorila, do nje su došle dvije djevojčice koje su joj poklonile cvijeće i prigodni dar, što je predsjednica rado prihvatila i zagrlila ih.

Doprinos kulturi

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek složila se da je Tjedan kajkavske kulture puno više od tradicijske kulture, budući da se kroz različite oblike umjetnosti njeguje, ne samo jezik i povijest, već se daje veliki doprinos suvremenom hrvatskom kulturnom stvaralaštvu, na kajkavskom narječju.
– Jako mi je drago da Festival privlači i umjetnike koji nisu samo iz ovog kraja i koji pronalaze izazove stvarajući na tom divnom kajkavskom jeziku – zaključila je ministrica kulture. (Alen Brodar)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba