U KRAPINI OTVORENA LIKOVNA KOLONIJA “ŽELJKO PAVIĆ”, U SPOMEN NA PRVOG POGINULOG ZAGORSKOG BRANITELJA

ANTON HRIBERŠEK, UMJETNIK IZ RIJEKE: Dok smo živi, odazivat ćemo se na poziv naših prijatelja, zagorskih Tigrova

Objavljeno: 08.09.2017. Jelena Jazbec

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, u Krapini je otvorena peta po redu Likovna kolonija “Željko Pavić”, u organizaciji Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije. Likovna kolonija koja je ime dobila po prvom poginulom zagorskom branitelju u Domovinskom ratu, svake se godine održava u drugom zagorskom gradu ili općini.
– Željko Pavić rodom je iz Đurmanca, a poginuo je u Erdutu 1991. godine. Njemu u čast, u čast svim poginulima, svake godine održavamo likovnu koloniju. Umjetnici koji sudjeluju na likovnoj koloniji, njih 30-ak, dolaze iz raznih krajeva Hrvatske – iz Knina, Rijeke, Fužina, Vinkovaca, Novog Marofa, pa čak i iz Makedonije i Rusije, a posebna nam je čast što sudjeluju i naši članovi, djeca naših članova i unuci naših članova – rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrovi KZŽ, Ivan Hržica.

Humanitarni karakter

Podršku projektu pružio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Sve što je vezano za rad braniteljskih udruga, Krapinsko – zagorska županija podržava, pa tako i ovu petu po redu likovnu koloniju. Važno je spomenuti i da se radi o likovnoj koloniji s humanitarnim karakterom, jer kasnije te slike završavaju kao pokloni braniteljskim i drugim udrugama, pojedincima, ili idu na prodaju da bi se pomoglo obiteljima branitelja. To je jedna sjajna tradicija i jako mi je drago da se izložba ove godine održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Ipak, drago mi je i da se svake godine seli u drugi dio Zagorja, jer kao što su Tigrovi bili na svim ratištima u Republici Hrvatskoj, tako su i pripadnici ove gardijske brigade bili ljudi iz svih krajeva Zagorja, pa onda to ima još jednu dodatnu simboliku – rekao je Kolar.
Zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina istaknuo je kako mu je iznimno drago da se ova kolonija održava upravo u Tjednu kajkavske kulture.
– Grad Krapina podržava udruge, između ostaloga, i ove braniteljske, a drago nam je da na ovaj način možemo obogatiti program Tjedna kajkavske kulture i sve ono što se događa ovaj tjedan – koncerti, gospodarska izložba, festival – sve to čini jedan mozaik s kojim se možemo ponositi i mislim da na osnovu svega toga možemo s ponosom reći da je to jedna od najznačajnijih manifestacija na kajkavskom govornom području, koja se zahvaljujući festivalu održava već 52 godine – zaključio je Kozina.

Kovanje bakra

Jedan od 30-ak umjetnika koji sudjeluju na koloniji, je i 73-godišnji Anton Hriberšek iz Kukuljanova pokraj Rijeke.
– Bavim se tehnikom kovanja bakra, a gost sam Tigrova već nekoliko godina. Ujedno sam i jedan od najstarijih sudionika kolonije. Inače imam umjetnički atelje u Fužinama. Drago mi je što su mene i mog prijatelja ponovno pozvali naši prijatelji Zagorci i dokle budemo živi, mi ćemo se odazivati na ovu koloniju – ističe ovaj 73-godišnji umjetnik.
Likovna kolonija trajat će dva dana, a završava sutra u večernjim satima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba