U KRAPINI SE ODRŽAVA SUSRET SLUŽBI SUSTAVA CIVILNE ZAŠTITE HRVATSKE I SLOVENIJE – IZVRŠNI PREDSJEDNIK HCK-A POHVALIO GDCK KRAPINU

“Volio bih da u Hrvatskoj ima više društava tako dobro organiziranih i opremljenih poput ovog krapinskog”

Objavljeno: 07.09.2017. Jelena Jazbec

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Krapina održava se susret službi sustava civilne zaštite Republike Hrvatske i Slovenije. Cilj susreta je razmjena iskustava na zadaćama zaštite i spašavanja te podizanje kvalitete prekogranične suradnje u kriznim situacijama.
– U Gradskom društvu Crvenog križa Krapina organizirali smo sastanak službi koje čine civilnu zaštitu Hrvatske i Slovenije, kako bismo razgovarali o suradnji u kriznim situacijama. HCK je u sklopu svojih međunarodnih aktivnosti predstavio jedan koncept koji smo nazvali “Susjed pomaže prvi”, gdje nismo izmišljali ništa previše novoga, nego se držimo samo onoga što su nas već podučavali naši roditelji – da prvo moramo pomoći sami sebi, a onda moramo pomoći i svojim bližnjima, a to su u svakom slučaju susjedi. Znamo da postoji velika tradicija suradnje na relaciji Hrvatske i Slovenije, a ako to spustimo na gradove, to su Grad Krapina i Celje, Brežice i Ptuj. Zakonodavni okvir postoji, on je definiran, znači, ostaje samo ta jedna ljudska komponenta, gdje u trenucima kada je nekome teško, njegov kolega može mu najbolje pomoći. Danas razgovaramo o nekim modelima koji ne uključuju zakonodavni okvir, već o tome na koji način ćemo se u nekoj kriznoj situaciji povezati, pomoći jedni drugima. Tu su svakako Društva Crvenih križeva, koji se temelje na volonterstvu, pozvana da okupe svoje ljude, da ih upoznaju s međugraničnom suradnjom, i da danas – sutra, ako to zatreba, kada se zateknemo u kriznim situacijama, pomognemo jedni drugima – rekao je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Uspješna suradnja

U sklopu susreta, održana je i prezentacija opreme Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa Slovenije – gradskog društva iz Celja, kao i GDCK-a Krapina. Markt je posebno pohvalio dobru organiziranost i opremljenost krapinskog Društva.
– Gradsko društvo Crvenog križa Krapina iznimno je dobro organizirano i opremljeno. Neki puta i središnjica Hrvatskog Crvenog križa koristi opremu koju ima u posjedu krapinsko Gradsko društvo. Kao osoba koja je zadužena i ima tu čast i mogućnost upravljanja sustavom društava Crvenog križa, volio bih da imamo puno više društava tako dobro organiziranih i opremljenih kao što je to krapinsko – istaknuo je Markt.
Gosti iz Slovenije izrazili su zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom s Hrvatskim Crvenim križem, a posebice onim krapinskim.
– Već mnogo godina uspješno surađujemo s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Ispostavom Krapina i Crvenim križem Krapina u raznim aktivnostima. Cilj ovakvih sastanaka je međusobno upoznavanje, te da vidimo kakve su nam mogućnosti suradnje i uzajamne pomoći u slučajevima raznih nesreća. Mislim da smo dobro opremljeni. Naravno, uvijek se može više, ali oprema je zadovoljiva, a najvažnije od svega jest da opremu koju imamo znamo pravilno i pravovremeno iskoristiti – rekao je Janez Melanšek, vođa Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, ispostava Celje.

Svjetska organizacija

Renata Brunskole, generalna tajnica Crvenog križa Slovenije, rekla je kako je ovaj susret samo nadogradnja te odlične suradnje između Hrvatske i Slovenije.
– Ukoliko dođe do neki većih nesreća, znamo da ćemo jedni drugima istog trena priskočiti u pomoć, beskompromisno i sa svim srcem. Također smo i članovi svjetske organizacije, i s veseljem smo poduprli izvršnog predsjednika HCK-a, gospodina Roberta Markta, za člana Središnjeg odbora Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – rekla je Brunskole.
Susret je podržala i Krapinsko – zagorska županija.
– Može se reći da se radi o razmjeni iskustva. Važno je razgovarati, raspravljati i dogovoriti neke stvari sada, i predvidjeti određene situacije, jer kada dođe do neke katastrofe, svi znamo da je tu strka i panika i da je teže odlučiti. Mi iz Županije pohvaljujemo i pozdravljamo ovakve sastanke – rekao je zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba