Dugogodišnji san zagorskog poduzetnika Antuna Presečkog postao je danas stvarnost. U Krapini je otvoren njegov Muzej oldtimera, u čiju je gradnju i opremanje uložio dva i pol desetljeća i oko šest milijuna kuna. Vrijednost izložaka – dvadesetak automobila, više od 60 motocikala i tri autobusa – procjenjuje se na otprilike isto toliko.
– Što da vam kažem, ushićen sam. Automobili su moja ljubav, a napravili smo jedan vremeplov, presjek život nekad. Želja mi je da ljudi vide da stara vozila treba njegovati i iskoristiti ih u turističke svrhe. A ono što mene još više interesira, da djecu pokušamo potkanuti da počnu razmišljati kako su se restaurirali stari automobili i da to nauče – rekao je Antun Presečki, istaknuvši da ima veliku sreći da je ljubav prema automobilima naslijedio i njegov sin Ivica, ali i što mu cijela njegova obitelj daje bezrezervnu podršku, iako to nekad nije lako.

Restauriranje vozila

Muzej se nalazi unutar poslovnog centra Presečki grupe, a osim što će se moći uživati u pogledu na automobile i motocikle iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina, ali i onih starijih, posjetiteljima će biti na raspolaganju dječja igraonica, čija su glavne teme promet i automobilska povijest. A ubrzo će zaživjeti i dio u kojem će se moći vidjeti kako majstori restauratori oživljavaju stara vozila.
U cijeli taj pothvat krenuo je i zbog želje da Krapini, koja već ima Muzej krapinskih neandertalaca, daruje još jedan, u koji će rado dolaziti djeca, građani, ali i turisti. Uvjeren je da će brojni turisti prilikom dolaska u Krapinu obići oba muzeja.
A uz brojne uzvanike i goste te predstavnike lokalnih vlasti, otvorenju Muzeja oldtimera prisustvovali su i potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar, ministar turizma Gari Cappelli, državni tajnik Mario Antonić, saborski zastupnik Žarko Tušek, krapinsko – zagorski i istarski župan, Željko Kolar i Valter Flego, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i predsjednik Gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, dok je novi Muzej oldtimera blagoslovio krapinski župnik Tomica Šestak.
A čast da otvori Muzej, pripala je ministru turizma Gariju Cappelliju.
– Uz odličnu gastronomsku i enološku ponudu, blizinu granice i Zračne luke Zagreb, Krapina ima svoju turističku budućnost vrlo dobru. Planski se razvija destinacija i pravi je primjer ostalima, kao uostalom i ovaj projekt Muzeja oldtimera. To je garancija svijetle budućnosti kontinentalnog turizma – rekao je ministar turizma, otvarajući Muzej.
Zadovoljan je i Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, koja je tako uz svjetski poznati Muzej krapinskih neandertalaca dobila još jednu destinaciju privlačnu turistima.

Impuls za razvitak

– Krapina stvarno postaje jedno turističko središte. Otvorenjem Muzeja krapinskih neandertalaca počeli su se otvarati i drugi sadržaji, međutim uvijek nedostaje dodatnih sadržaja. A jedan ovakav muzej kakav je otvorila obitelj Presečki, bit će veliki impuls za daljnji razvitak grada. Sve znamenitosti koje Krapina danas nudi, ili će nuditi u bliskoj budućnosti, garancija su da će turisti moći ostati ovdje dva ili više dana i imat će puno toga za vidjeti. Vjerujem stoga da će Krapina kroz nekoliko godina Krapina postati ono što svi priželjkujemo i što ona na kraju krajeva zaslužuje – rekao je gradonačelnik Gregurović, zahvalivši pritom obitelji Presečki, budući da će ovaj muzej biti neizostavna stanica, ne samo u Krapini, već u cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji. A upravo je krapinsko – zagorski župan Kolar istaknuo da je zagorskom turizmu uz bogatu gastro i eno ponudu, bila potrebna jedna ovakva atrakcija.
– Muzej oldtimera uistinu jest atrakcija. A atrakcije su te, koje na dnevnoj bazi dovode turiste. Imamo već brojne projekte koji nas čekaju u bliskoj budućnosti koji su na tom tragu, a to su prije svega zabavni park i golf tereni – najavio je Kolar.
Sve te atrakcije ne bi imale mnogo smisla bez dovoljno smještajnih kapaciteta, pa je tako Antun Presečki, a podsjetili su ga na to i gradonačelnik Gregurović i župan Kolar, rekao da će ostvariti što je već najavljivao, a to je gradnja hotela u Krapini.