ANSAMBL KAJTONERI: LJUBAV PREMA DOMAĆOJ POPEVKI I JEDINSTVEN OBERKRAINER ŠARM

Dobitnici prve nagrade na Loborfestu otkrivaju: “Tajna je u frajtonerici!”

Objavljeno: 07.09.2017. Jelena Jazbec

Oni su mladi zaljubljenici u domaću glazbu, kojom svoju publiku uveseljavaju na svakom svom nastupu. A iako se čini da se možda ni po čemu ne razlikuju od ostalih zagorskih glazbenih sastava, nešto je u njihovu zvuku drugačije. Tajna je u zvuku frajtonerice, odnosno, diatonične harmonike, koja im pridaje jedinstven oberkrainer šarm.
Ansambl Kajtoneri osnovan je 2008. godine u Pregradi, i u prvotnom su sastavu bila tri člana, koji su zajedno svirali sve do 2015. godine. Tada su se proširili, pa danas broje šest članova: Matija Krizmanić (27), gitara i glavni vokal; Aleksandar Petek (24), harmonika, vokal, zvečke, bongosi; Ivan Filipčić (19), truba, bubnjevi, vokal; Anđelko Turčec (26), harmonika, klavijature, klarinet, vokal; Dominik Žnidarec (18) bariton, bas gitara; Matija Žnidarec (15), klarinet, saksofon.
– Što se tiče vrste glazbe, većina nas je došla iz glazbenih škola gdje se svirala klasična glazba, no uvijek smo bili u doticaju s glazbom našeg kraja. Kako smo na radiju često slušali naše kajkavske popevke, rasli smo uz njih pa nam je i tako ta vrsta glazbe prirasla srcu. Naravno, u našem repertoaru nalaze se razni žanrovi, kao što su rock, šlageri, narodna glazba, funky, pop, slovenska narodna glazba i, naravno, naša prelijepa zagorska glazba, a neke od najljepših skladbi, koje često izvodimo, nastale su na krapinskom Festivalu – otkrio nam je Matija Krizmanić, koji ističe kako imaju tu sreću da jedan od njihovih članova, Aleksandar Petek, zna svirati frajtonericu, i upravo je to ono što najviše ističu, a otkrio nam je i zašto.

Pet autorskih skladbi

– Zvuk frajtonerice ili diatonične harmonike ističemo zato što nema tako puno sastava u našem kraju koji izvode glazbu na takvoj vrsti harmonike. Radi se o vrsti harmonike specifičnoj za slovensku pokrajinu Dolenjsku. Jedan od poznatih stari majstora na frajtonerici je legendarni Franc Delčnjak, a njegov učenik Lojze Slak je popularizirao ovaj instrument i skladao mnoge prekrasne skladbe u kojima se posebno ističe frajtonerica. Ona radi na sljedećem principu: kada se raširi mijeh, onda se čuje jedan ton, a kad se skupi mjeh, onda se čuje drugi ton, ali različite visine i dubine. Aleksandrov djed je radio u Sloveniji te je tako čuo i taj zvuk frajtonerice koji mu se svidio odmah na prvu. Kako je želio i kod kuće slušati taj zvuk, kupio je harmoniku Aleksandru i od tada kreće Aleksandrova ljubav prema tom instrumentu – ističe Matija.
Kao svoje najvažnije nastupe, ovi mladi glazbenici izdvajaju prvo sudjelovanje na Loborfestu 2013. godine, kada su kao sastav od tri člana izveli i svoju prvu autorsku skladbu, zatim humanitarni koncert, također u Loboru, na kojem su svojom glazbom pomogali djevojčici Petri. Izuzetno su ponosni i na ovogodišnji Loborfest, na kojem su osvojili prvu nagradu za tekst pjesme “Mamica”, koju je napisala Matijina mama Gordana Krizmanić.
– S obzirom na to da mi mama radi u dječjem vrtiću, pjesma je prvotno bila zamišljena kao recitacija za Majčin dan u pregradskom vrtiću. Mi smo je zamijetili i prepoznali kao dobar materijal za autorsku pjesmu i eto, uspjeli osvojiti prvu nagradu za tekst na ovogodišnjem Loborfestu, na što smo jako ponosni. Nakon pobjede na ovogodišnjem Loborfestu, osjećali smo se sretno, ispunjeno i ponosno, prije svega na naše mame, koje su uvijek tu za nas i kojima smo poklonili ovu pjesmu, a moramo zahvaliti i autorici pjesme što nam je pružila priliku da ovako emocionalan tekst podijelimo s našom publikom. Sretni smo što je žiri prepoznao naš tekst kao najbolji – kaže Matija.

Kajtoneri u svojoj glazbenoj kolekciji imaju još četiri autorske pjesme: “Ljubav ne prestaje” (Loborfest 2013.), “V Sutlanskoj dolini” (Igrajte nam, muzikaši 2016.), “Tam gde je hižica mala” (Loborfest 2016.) i “Zagorski huncutar” (Igrajte nam, muzikaši 2017.).
Pitali smo Matiju imaju li neke glazbene uzore.

Televizijski nastup

– Svaki nastup je novo učenje, druženje i upoznavanje novih i zanimljivih ljudi, a što se tiče uzora, iskreno, nismo ni razmišljali o tome. Uvijek gledamo da od svakog sastava naučimo i pokupimo ono najbolje i ono što je najvažnije, da se kroz glazbu bolje upoznamo i družimo. Naše želje i planovi za dalje su prvenstveno da se družimo, razmjenjujemo glazbena iskustva, radimo i dalje autorske pjesme te da se približimo većem broju publike i slušatelja. Cilj nam je da svojim trudom, zalaganjem i emocijom prodremo do srca naših slušatelja, jer su nam oni partneri bez kojih bi se teže mogli glazbeno izraziti. Smatramo da publika prepoznaje naš trud, rad i emociju. Trudimo se ugoditi slušateljima tako da probamo istražiti kako se oni osjećaju, kako bi im mi mogli vratiti svirkom. Trudimo se uvijek biti nasmiješeni i sretni na pozornici, jer raspoloženje glazbenika ovisi o raspoloženju publike. Treba uvijek imati na umu da koliko ti daješ glazbi, toliko glazba daje tebi i onda to dođe do srca i uši slušatelja – zaključuje Matija.
Sljedeći važan nastup Kajtonere očekuje 15. rujna, kada će gostovati u jednoj glazbenoj emisiji na Jabuci TV. Bit će to ujedno emisija u kojoj će se predstavljati pregradska manifestacija “Branje grojzdja”, koja, dakako, ne bi mogla proći bez svirke Kajtonera. Tako će oni u petak, 22. rujna, nastupiti na Festivalu “Vinske popevke i napitnice”, u organizaciji KUD-a Pregrada, te u revijalnom dijelu, kao predgrupa Ansamblu Okrogli muzikanti iz Slovenije.
– Veselimo se svakom nastupu, a posebice onom televizijskom, na Jabuci TV. Ovo nam je prvi takav javni nastup. Imamo i pozitivnu tremu, koja je uvijek prisutna, ali i dobrodošla. Nadamo se da ćemo uspjeti zadovoljiti gledatelje, sve naše fanove i naravno, obitelj i bolje polovice. Trudit ćemo se biti što zabavniji, svirati kvalitetno i predstaviti naš grad Pregradu u najboljem svjetlu – zaključuju Kajtoneri.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba