U prvih osam mjeseci na zagorskim prometnicama evidentirano 456 prometnih nesreća

CRNI KOLOVOZ: U samo mjesec dana na zagorskim prometnicama smrtno stradale četiri osobe

Objavljeno: 06.09.2017. Alen Brodar

Tijekom osam mjeseci ove godine, na prometnicama Policijske uprave krapinsko -zagorske evidentirano je ukupno 456 prometnih nesreća, što je u odnosu na isto razdoblje prošle 2016. godine smanjenje od 1,6 posto. Međutim, u tom se razdoblju dogodilo osam prometnih nesreća sa poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo osam osoba, dok su se u istom razdoblju u 2016. dogodile četiri prometne nesreće s smrtno stradalim osobama.

Nesreće s ozlijeđenima

Prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama bilo je 150, u kojima su 184 osobe zadobile lakše, a 41 osoba teške tjelesne ozljede. Kod prometnih nesreća s materijalnom štetom, evidentiran je porast za šest prometnih nesreća – u prvih osam mjeseci dogodilo ih se 298.
– Za istaknuti je da su se samo tijekom kolovoza dogodile četiri prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, u kojima su stradali jedan biciklist, jedan vozač motocikla i dva vozača osobnih automobila – kažu u PU krapinsko – zagorskoj te dodaju da se u narednom razdoblju, posebice u rujnu, na zagorskim prometnicama očekuje pojačani promet vozila zbog završetka godišnjih odmora.
– Tu je i početak nove školske godine te niz kulturno – zabavnih manifestacija, kao i pojačan promet traktora s priključcima i drugih radnih strojeva prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, a stanje u prometu dodatno će otežavati pojava jesenjih kiša koje će kolnik učiniti klizavim – upozoravaju iz policije.

Pojačane mjere

U cilju smanjenja broja prometnih nesreća u narednom razdoblju poduzimat će se stoga dodatne pojačane ciljane mjere i radnje usmjerene na greške i uzroke, zbog kojih se najčešće događaju prometne nesreće, a to su nepoštivanje propisanih brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige te nekorištenje dječjih sjedalica.
– Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu na cesti da se ponašaju odgovorno poštujući prometne propise, a posebno na pješake i bicikliste, da u uvjetima smanjene vidljivosti, posebice noću, budu jasno označeni kako bi ih ostali vozači mogli pravovremeno uočiti – apeliraju iz policije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba