Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o vozačkim dozvolama (NN 86/17), građanima je omogućeno da od danas, 4. rujna, zahtjev za novu vozačku dozvolu mogu podnijeti i preko sustava e-Građani.

Elektronička osobna

Da bi mogli elektroničkim putem podnijeti zahtjev, građani moraju imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom.
– Građanin će kroz sustav e-građani uz zahtjev dostaviti skenirane isprave koje mora priložiti u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole – uvjerenje o položenom vozačkom ispitu i zdravstveno uvjerenje, a fotografija i potpis podnositelja zahtjeva će se preuzimati iz Informacijskog sustava MUP-a – objasnili su u policiji.
Podnositelj zahtjeva moći će izabrati način dostave izrađene vozačke dozvole, odnosno moći će je preuzeti u policijskoj upravi ili postaji prema kojoj je uputio elektronički zahtjev za izdavanje vozačke dozvole ili zatražiti dostavu na adresu prebivališta ili boravišta, putem dostavne službe.

Veća fotografija

Predaja elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani moguće je samo za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku.
– Izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama propisane su i nove dimenzije fotografija koje sada iznose 35 X 45 mm umjesto dosadašnjih 3 x 3,5 cm. Svi oni koji će od 4. rujna podnositi zahtjev za novu vozačku dozvolu u policijskoj upravi ili postaji, moraju imati fotografije novih dimenzija – zaključili su u policiji.