U obnovljenoj Galeriji Grada Krapine otvorena izložba “Iz atelijera” zagorskih umjetnika i održan koncert “Ususret festivalu”

Odlična uvertira sadržajima bogatom 52. Tjednu kajkavske kulture i velikom finalu – Festivalu kajkavske popevke

Objavljeno: 03.09.2017. Alen Brodar

U Galeriji Grada Krapine sinoć je otvorena izložba “Iz atelijera”, koja je organizirana u suradnji s krapinskim Pučkim otvorenim učilištem. Izloženi su radovi Tomislava Buntaka, Mirjane D. H. Smolić, Koraljke Kovač, Dragutina Dade Kovačevića, Maje Nikin Šimić, Krešimira Roda, Nevena Šimića, Maje Vukine Bogović i Dore Kovačević, koja je pritom istaknula kako je posljednjih godina članica Savjeta krapinske Galerije te sudjeluje i u organizaciji Zagorskog salona.

Inspiracija u baštini

– Tako da zapravo ovu Galeriju pratim dosta dugo i intenzivno. Što se pak tiče ove izložbe, inspiraciju sam tražila u tradicionalnoj baštini, u kojoj ima i rada u čipkastom materijalu, no i u drvenim proizvodima, koji su više iz narodne umjetnosti. Ta su dva područja moje velike ljubavi još iz mladosti i sad sam ih na neki način uspjela ukomponirati u suvremeni pristup svog razmišljanja o skulpturi – rekla je Dora Kovačević, čija je skulptura i dio postava Forme prime na Hušnjakovom.
Izložba koja će se moći pogledati do 15. listopada, a potom koncert i “Ususret festivalu”, na kojem su dan uoči svečanog otvorenja 52. Tjedna kajkavske kulture nastupili Marija Borić, Karla i Dino Miklaužić i Ronald Žlabur, uz glazbenu pratnju Karla Kukovačeca i Tomislava Presečkog bili su uvertira današnjem svečanom otvorenju najznačajnije manifestacije kajkavskog govornog područja.

Veličanje “kaja”

– Ovom izložbom iz atelijera zagorskih umjetnika na neki smo način željeli skrenuti pozornost i na novo uređenje Galerije Grada Krapine, kojoj je izgled, zahvaljujući Ministarstvu kulture, znatno poboljšan. Naravno, nije bit jedino u samoj zgradi, već u bogatijem sadržaju Tjedna kajkavske kulture, od samog otvorenja i brojnih događanja koja veličaju “kaj”, do finala, 52. Festivala kajkavske popevke, koji će donijeti nove popevke, ali i prisjećanje na one stare hitove koje svi danas pjevamo – zaključio je krapinski dogradonačelnik Drago Kozina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba