FOTOGALERIJA: U Maclju, kod grobnice uz spomen – crkvu Muke Isusove obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

ISTINA SE MORA ZNATI: Znamo za 1163 žrtve iz 23 jame, a ima još 130 jama. Želimo da se utvrdi točan broj žrtava u Maclju, jer jedino tako ćemo moći graditi svoju budućnost, bez opterećenja iz prošlosti

Objavljeno: 23.08.2017. Alen Brodar

U Maclju je kod grobnice uz spomen – crkvu Muke Isusove svečano obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, za žrtve ratnih i poratnih stradanja poubijane od komunističkih zločinaca u Drugom svjetskom ratu.
Učinili su to polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik Udruge Macelj 1945. Stjepan Bačić s fra Dragom Brglezom, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i njegovi zamjenici Branko Varjačić i Drago Kozina, načelnik Đurmanca Damir Belošević, načelnici Lobora, Mihovljana i Novog Golubovca te ostali predstavnici lokalnih vlasti, članovi Udruge Macelj 1945. i ostalih udruga. Prigodnu molitvu uputio je župnik p. Vlado Mustač.

Monstruozni zločini

Macelj je naime mjesto monstruoznih zločina komunističkog režima poslije Drugog svjetskog rata, najvećeg na tlu Republike Hrvatske. Tamo je ubijen 21 svećenik, redovnik i bogoslov, a ekshumirane su još 1163 žrtve, dok 130 jama još nije otvoreno. Procjena je da je na tom području stradalo oko 13.000 žrtava.
– Na razne načine taj se zločin ignorira i zanemaruje sve do danas. Tražimo da se nastave istraživanja u Maclju, zbog istine i zbog toga da se ne barata brojkama koje nisu potvrđene. Ja uvijek spominjem Jasenovac, gdje se spominje 7000, 70.000, pa i 700.000, neki kažu i milijun žrtava, a nigdje nema traga iskopanih kostiju. Želimo da se na ovom mjestu, gdje je zasad utvrđeno da su iz 23 jame 1163 osobe pogubljene, a još ima preko 100 jama, da se te kosti iskopaju, da se točno utvrdi broj žrtava i da onda znamo pravu istinu o Maclju. Jedino tako ćemo moći graditi svoju budućnost, bez opterećenja iz prošlosti. Stoga su ovakve komemoracije potrebne, da podsjete hrvatski narod što se dogodilo poslije Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj se naime ne zna dovoljno o Maclju. Čaki u krugu 50-ak kilometara mnogi ne znaju za Macelj i pitaju da li je to u Sloveniji. To je žalosno, ovo treba biti mjesto koje cijeli hrvatski narod, bez obzira gdje živi, mora poznavati i znati istinu o zločinu koji se ovdje dogodio – rekao je predsjednik Udruge Macelj 1945. Stjepan Bačić.
S njime se složio i ministar branitelja Tomo Medved, koji je rekao da je Macelj najprikladnije mjesto za obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Nova iskapanja

– Istina se mora objektivno sagledati, na temelju egzaktnih činjenica i ne smije se koristiti u dnevno – političke svrhe. Mi kao Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali i cijela Vlada RH upravo na tom tragu poduzimamo niz mjera. U proteklih godinu i pol, vezano za žrtve Domovinskog rata, imamo saznanja o 233 moguća neregistrirana mjesta masovnih grobnica. Proveli smo terenska istraživanja i probna iskapanja na 33 lokacije u 12 županija te smo ekshumirali 387 žrtava, od kojih je 306 dostojno ukopano. Svakako, pored žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća, nama je primarna obveza pronalazak nestalih iz Domovinskog rata. Za vrijeme mog mandata smo proveli probna iskapanja na 59 mjesta u šest županija i organizirali ukop 73 osoba, a ekshumiranih je 77. To radimo s ciljem odavanja počasti i omogućavanja obiteljima da njihovi najbliži ima ju dostojan ukop i mjesto gdje se mogu pokloniti – zaključio je ministar Medved, dodajući da je Maceljska gora jedan od velikih lokaliteta te da će se u skladu s dinamikom Ministarstva otvoriti preostale jame te je će ekshumirati preostale žrtve.
– Zdrav čovjek koji voli Hrvatsku i koji poštuje hrvatskog čovjeka ne može drugo, nego zajecati nad sudbinom svih ovih ljudi, koji su zbog totalitarizma i ničim izazvanih neprijateljstava ovdje nezasluženo doživjeli svoje stratište. To moramo obilježavati i moramo težiti tome da znamo istinu o svojoj povijesti, jer bez te istine ne možemo zdravo gledati u budućnost, niti za ovaj ovdje kraj, niti za Hrvatsku u cjelini – poručio je na kraju saborski zastupnik Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba