U ORGANIZACIJI ZABOČKOG KUBURAŠKOG DRUŠTVA “GROF KULMER”

Na 25. županijskoj Smotri, okupilo se tristotinjak kuburaša iz 20-ak kuburaških udruga

Objavljeno: 21.08.2017. JJ

Oko 300 kuburaša iz 20-ak kuburaških udruga sudjelovalo je na 25. Smotri kuburaša Krapinsko – zagorske županije, koja je u organizaciji Kuburaškog društva “Grof Kulmer” Zabok, održana na prostoru pokraj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Okupili su se kuburaši iz svih krajeva Krapinsko – zagorske županije, ali i iz susjedne Varaždinske i Zagrebačke županije, a među sudionicima je bila i povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije, “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”.
Kuburaško društvo “Grof Kulmer” iz Zaboka ovu je smotru organiziralo drugi put u svojoj devetogodišnjoj povijesti. Prisutnima su se obratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, tajnik Kuburaškog društva “Grof Kulmer” Zdravko Rafajec i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Povijest pucanja iz kubure u Zagorju potječe još iz 1523. godine, kad su grofovi Keglevići došli u Kostel i kad je njihova naoružana straža pucanjem pištolama slavila Uskrs. Ti su običaji ostali na tom području, a kasnije se i proširili po čitavom Zagorju. Zahvalan sam vam na tome što čuvate ovu tradiciju i nadam se da ćemo svi zajedno to i dalje raditi u budućnosti – istaknuo je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba