Održano jubilarno 15. Vozočašće iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu, u organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja Krapina

Više od 200 jahača i 80 zaprega nastavilo stoljetnu tradiciju “romara” i tako oduševilo tisuće na Trgu pape Ivana Pavla II.

Objavljeno: 20.08.2017. Alen Brodar

 

Više od 200 jahača i 80 zaprega nastavilo je, sudjelovavši u nedjelju na 15. jubilarnom vozočašću iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu, stoljetnu tradiciju “romara” te tako oduševilo tisuće, koje si ih dočekale na marijabistričkom Trgu pape Ivana Pavla II.
– Ova tradicija datira od 1911. godine, kada je otvorena pruga kroz Zlatar Bistricu, ovo je dio naše povijesti i iz godine u godinu sve je veće i bolje vozočašće. Prošle je godine na taj dan u Mariju Bistricu došlo preko 30.000 ljudi, to nam je jedno od jačih hodočašća, a slično je i ove godine. Ponosni smo što nam dolazi toliko ljudi, od hodočasnika, sudionika vozočašća i uzvanika i vjerujem da će ova tradicija trajati još puno godina – rekao nam je načelnik Marije Bistrice Josip Milički, koji je kao pravi domaćin dočekivao uzvanike u konjskim zapregama.
A organizacija Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, na čelu s predsjednikom Mirkom Majsecom ni ove godine nije zakazala. Već tradicionalno, prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe, u njihovoj organizaciji održava se hodočašće konjskim zapregama u svetište Majke Božje Bistričke. Konjanici i zaprege već su u jutarnjim satima stigli u Zlatar Bistricu, gdje im je domaćin bio zlatarbistrički načelnik Žarko Miholić.

Međunarodni karakter

– Svake godine ovo hodočašće sve je dinamičnije, a tradiciju ne može spriječiti ni lošije vrijeme. Veseli me što je manifestacija dobila međunarodni karakter – rekao je Miholić, na kojeg se nadovezao predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, ujedno i predsjednik Saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.
– Zadovoljan sam brojem sudionika, s obzirom na to je da je kiša padala čitavu noć. Došli su nam gosti iz raznih dijelova Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske, kao i svake godine i ponosni smo na to – rekao je Majsec, komentirajući da je danas situacija u konjogojstvu lošija nego primjerice prije 15 godina, no da je u Zagorju ta grana poljoprivrede ipak na nešto boljoj razini nego u ostatku zemlje, s obzirom na to da se od početka pazilo na selekciju.
Vozočašću su se pridružili i izaslanik Vlade, saborski zastupnik Žarko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe u poljoprivredi i šumarstvu Zdravko Tušek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, Marija Vučković, koja je bila oduševljena viđenim, rekavši da ova manifestacija promiče ljepote, tradiciju i turizam Hrvatskog zagorja, ujedno najavivši da će se idućeg tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održati sastanak vezan uz konjogojstvo i uzgoj hrvatskih pasmina konja.
U prvoj kočiji bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je nadodao da je Županija jedan od glavnih pokrovitelja manifestacije, konjogojstvo se sufinancira i kroz mjere ruralnog razvoja, no da se glavni problemi moraju rješavati na adresi Ministarstva poljoprivrede.

 

Više od 200 jahača i 80 zaprega nastavilo stoljetnu tradiciju “romara” i tako oduševilo tisuće na Trgu pape Ivana Pavla II.

– Na županijskoj Sajmu i izložbi stoke i konja je sve više grla, a time se prije svega bave ljudi koji konje obožavaju, jer tu nema ekonomske isplativosti, već uzgajivače drži ljubav prema tim životinjama, koju prenose i na svoju djecu, pa je konjogojstvu tako osigurana budućnost – istaknuo je župan Željko Kolar prije polaska za Mariju Bistricu.

Čitava kolona krenula je oko 9 sati iz Zlatar Bistrice, da bi iza 10 sati prodefilirali Trgom pape Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici, nakon čega su se uputili na svetu misu u Crkvi na otvorenom, nakon koje je uslijedio blagoslov konja i jahača te druženje svih sudionika vozočašća “pod šumom”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba