AVANTURIST U DUŠI: DONOSIMO PRIČU O ZABOČANINU MARTINU TURKU

Dao otkaz u državnom poduzeću i kupio jednosmjernu kartu za Indiju – danas ima vlastiti posao i živi baš onako kako je oduvijek želio

Objavljeno: 20.08.2017. zagorjeinternational

Martin Turk (33) iz Zaboka završio je studij ekonomije i nakon toga radio više poslova. Na posljednjem, onom u Hrvatskim željeznicama, bio je tri godine, no nekako je, kaže, cijelo vrijeme osjećao da ga to ne ispunjava. Od malih nogu privlačila su ga putovanja, a tome je pridonijela i činjenica da su mu roditelji također bili avanturisti. Prelomnica u njegovom životu bilo je putovanje u New York 2012. godine, kada se uvjerio koliko uživa u upoznavanju lokalnih ljudi i njihovih običaja. I tada je odlučio – dao je otkaz i kupio jednosmjernu kartu za Indiju.

– Upoznao sam više od tisuću ljudi, a najviše me se dojmila njihova otvorenost i srdačnost – otkriva Turk.

Nakon Indije, otišao je u Šri Lanku, a zatim na putovanje u Nepal. Upravo je to iskustvo na neki način, ističe, obilježilo njegov život. Putovanje autobusom trajalo je pet dana, a vozio se makadamskim cestama.

Spasio ga šal

– Tijekom dana je bilo vruće, a noću bih se smrzavao. Spasio me šal koji sam imao sa sobom, inače bih zaista umro od hladnoće – kaže Martin te dodaje kako je u tom trenutku zaista razmišljao o odustajanju. No tada je u Nepalu upoznao Engleza koji je putovao od Europe do Australije.

– Kad smo se upoznali, rekao mi je da izgledam kao da sam lud poput njega i predložio mi je da se sljedećeg dana zajedno popnemo na Himalaju – priča Martin.

Već sljedećeg dana su izvadili dozvole i bez vodiča i alpinističkog iskustva krenuli u ovaj opasni pohod. Penjali su se 12 dana, popeli se na 4700 metara nadmorske visine, a on je to vrijeme koristio za meditaciju i promišljanje i naposlijetku je odlučio – u životu se želi se baviti fotografijom.

Zanimljiva je i priča o tome kako je kupio svoj prvi fotoaparat. Kada su se spustili s planine, sreli su preprodavača koji je upravo prodavao Cannonove fotoaparate.

Južna Amerika

– Nisam imao dovoljno novca, no posudio mi ga je moj suputnik iz Engleske. Sljedeća dva mjeseca proveo sam u Kambodži i Tajlandu, i tada sam se vratio u Zagreb, gdje sam osnovao poduzeće koje se bavi fotografijom – otkriva ovaj 33-godišnjak.

Posjetio je 50-ak zemalja svijeta, no ističe kako, unatoč uzbuđenju i nezaboravnim životnim iskustvima, takva putovanja nerijetko sa sobom nose i određene rizike, pa se tako već nekoliko puta otrovao hranom, još i danas se bori s crijevnim nametnikom kojeg je zaradio u Indiji, dok je u Dominikanskoj republici doživio napad nožem od strane čovjeka koji ga je želio opljačkati. Upravo je zato svoj stil života odlučio prilagoditi upravo onako kako mu odgovara – sedam mjeseci radi, a preostalo vrijeme koristi za putovanja. Odustao je od putovanja sa skromnim džeparcem, a novac mu, između ostaloga, omogućuju i da upoznaje gastronomsku ponudu zemalja koje posjećuje.

U međuvremenu se Martin oženio i dobio sina. Supruga, kaže, dijeli njegovu strast prema putovanjima, a na mnogima od njih bili su zajedno. Jedva čeka da i sinčić malo poraste i bude spreman za avanture sa svojim roditeljima. Već znaju koja će im biti sljedeća destinacija – Južna Amerika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba