OTVOREN JE 49. TJEDAN KULTURE, ZABAVE I ŠPORTA U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU, KOJI U SEDAM DANA DONOSI PREKO 70 RAZLIČITIH DOGAĐANJA

Posjetitelji uživali u Susretu puhačkih orkestara i dječjem “Prvom glasu Zagorja”, a večeras nastupa i Neda Ukraden

Objavljeno: 19.08.2017. Jelena Jazbec

Počeo je 49. po redu Tjedan kulture, zabave i športa u Svetom Križu Začretju. Tijekom dana, održan je rekreativni turnir u odbojci na pijesku, humanitarna motoalka u organizaciji moto kluba “Zle majke”, a odigrana je i prijateljska nogometna utakmica između NK Jedinstva i NK Varteksa iz Varaždina. Posjetitelji su uživali i u tradicionalnoj Smotri puhačkih orkestara u organizaciji Puhačkog orkestra “Pačetanci”, na kojoj su, uz domaćine, nastupila još tri gostujuća orkestra iz Austrije – Marktmusic Heiligenkreuz am Waasen, Musikverein Heiligenkreuz im Lafnitztal i Musikkapelle Heiligenkreuz im Wienerwald.
– Druženje na Trgu hrvatske kraljice Jelene krenulo je jako dobro, nakon toga nas je malo omela kiša, no naši prijatelji iz Austrije vole doći u naše mjesto, vole se podružiti, i zapravo, to je isto tako još jedna tradicija koja se nastavlja iz godine u godine, i nadam se, nastavit će se i dalje. Dojmovi su odlični – rekao je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.

Prepoznati izvan granice

U večernjim satima je u osnovnoj školi održano i službeno otvorenje Tjedna kajkavske kulture, zabave i športa.
– Ovo je jedna od najjačih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske, manifestacija koja obiluje turističkim, sportskim i kulturnim sadržajima. Najvažnije u ovom Tjednu nam je da se podružimo, da prezentiramo sve što smo radili tijekom cijele godine. Naime, Sveti Križ Začretje obiluje sadržajima kroz cijelu godinu, a ovo je samo jedna okosnica. Na neki način, može se reći da ovo postaje međunarodna manifestacija. Naši gosti iz Austrije i Slovenije dokaz su da je naša manifestacija prepoznata i izvan granica Lijepe Naše. Primjećujemo da imamo sve više gostiju iz šire regije i Zapadne Europe, te naravno, iz Zagreba, koji nam je nadohvat ruke. Pozivamo sve zainteresirane da tijekom ovih sedam dana dođu u Začretje, druže se s nama i dožive ovaj kraj u punom smislu te riječi – istaknuo je načelnik Kos.
Manifestaciju je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Čestitam općinama i udrugama s područja Svetog Križa Začretja koji su 49 godina uporno razvijali ovu manifestaciju. Ona je dosegnula izuzetno visoku razinu. Preko 70 događanja u sedam dana, i kulturnih, i zabavnih, i sportskih, daje svakako jednu široku lepezu, za svakoga ponešto. Naravno, svi gosti koji su smješteni u našim zagorskim hotelima, obaviješteni su o ovoj manifestaciji i ovakva događanja dodatna su ponuda našim hotelima – rekao je Kolar prilikom otvorenja.
U osnovnoj školi održan je i dječji festival “Prvi glas Zagorja”, na Trgu hrvatske kraljice Jelene nastupa La Gef, a na igralištu NK Jedinstva koncert će večeras imati poznata pjevačica Neda Ukraden.

Dječji zborovi

Sutrašnji dan otvorit će tradicionalni ribički kup za članove ribičkog društva “Krap”, koji će se održati na jezeru Sveti Križ Začretje, s početkom u 7 sati. U 9.30 sati, u pastoralnoj dvorani na rasporedu je tradicionalni brzopotezni šahovski turnir, a nastavlja se i rekreativni turnir u odbojci na pijesku. U 11 sati održava se “Potepanje po Sekirušću”, u organizaciji Udruge za promicanje narodnih običaja, starina, priča i legendi “Coprnjaki i Coprnice”. U parku Dvorca Sveti Križ Začretje, u 17.30 sati počinje natjecanje u pripremi kotlovine. U organizaciji Udruge “Djedovina”, u 18 sati otvara se izložba “Oružje i glazba”. Posjetitelji će moći uživati i u koncertu sakralne glazbe iz ciklusa Heferer, koji je na rasporedu u 19 sati u crkvi Uzvišenja Svetog Križa. U 20 sati je pak na rasporedu Susret dječjih zborova, a u 21 sat na Trgu hrvatske kraljice Jelene nastupa grupa Boomerang.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba