POKAZATELJI SIGURNOSTI PROMETA ZA SRPANJ: NAJČEŠĆE STRADAVAJU OSOBE OD 20 DO 40 GODINA

U prometnim nesrećama ozlijeđeno 60 posto više osoba nego lani, najčešći uzrok i dalje – brzina

Objavljeno: 17.08.2017. zagorjeinternational

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske u srpnju su obavili očevid kod 52 prometne nesreće, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine porast za 4 posto. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 24 nesreće s ozlijeđenim osobama 11 osoba je zadobilo teške, a 24 osobe lakše ozlijede, dok je u 28 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama porastao je za 50 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu za 17,6 posto.

Slijetanja s ceste

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 37,5 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 71,4 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 35 osoba, što je za 59,1 posto više nego u srpnju 2016. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini stradalo je 14 sudionika, od kojih su dvije osobe zadobile teške, a 12 osoba lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (55 sudionika).
Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. 12 nesreća ili 23,1 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog brzine neprimjerene uvjetima/nepropisna brzina.
Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 11 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota sa – 15 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je utorak, s dva obavljena očevida. Kritično vrijeme su razdoblja između 12 i 13 sati i između 17 i 18 sati, s po pet obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja su od 1 do 2 sata i od 20 do 21 sat, kada nije obavljen niti jedan očevid.

1256 prekršaja

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 128 sudionika, od kojih je 18 sudionika ili 14,1 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 50 prometnih nesreća sudjelovao 101 sudionik, od kojih je 12 ili 11,9 posto bilo pod utjecajem alkohola. U srpnju ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 27 osoba ili 26,7 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 2,2 posto.
Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u srpnju evidentirali 1256 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 681 prekršaj, što iznosi 54,2 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (70) i upravljanje neregistriranim vozilom (28) prekršaja. Utvrđeno je i 18 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 13 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po osam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige i upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te pet prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba