“CRNA KRALJICA”: GRAD KRAPINA UŠAO U POSLJEDNJU FAZU EVALUACIJE – DOBIVANJE EU NOVCA ZA PROJEKTNU DOKUMENTACIJU ZA ATRAKTIVAN PROJEKT

Još jedan veliki korak bliže pješačkom mostu koji bi povezivao Stari grad i Hušnjakovo

Objavljeno: 15.08.2017. Alen Brodar

Poznato je već da je Grad Krapina na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”, prijavio projekt “Crna kraljica”, a sada doznajemo da je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, obavijestila da je projekt uspješno prošao šest faza evaluacije te je ušao u posljednju, sedmu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava za projektu dokumentaciju, a to je donošenje odluke o financiranju. Integrirani projekt uključuje revitalizaciju zgrade Palasa i valorizaciju kulturne materijalne i nematerijalne kulturne baštine, zatim izgradnju pješačkog mosta od Starog grada do Hušnjakova, koji će omogućiti pristup zgradi Palasa, ali i uspostaviti novi kulturno – turistički identitet grada Krapine, valorizaciju pećine, kao dijela pojedinačnog nepokretnog kulturnog dobra “Stari grad Krapina” te uređenje Parka skulptura Forma Prima, u šumi Josipovac.

Izrada projektne dokumentacije

Naime, prijavljeni projekt obuhvaća izradu projektne dokumentacije za daljnje uređenje lokaliteta Stari grad. Izradom dokumentacije stvorile bi se pretpostavke za kandidiranje na natječaje za obnovu cjelokupnog lokaliteta u cilju njegovog sadržajnog i fizičkog povezivanja s naseljem te za unutrašnju obnovu i privođenje namjeni centralne zgrade palasa, prepoznatljivog motiva Krapine.
Zašto baš projekt “Crna kraljica”, upitali smo gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića?
– Zgrada Palasa dio je nekadašnjeg Starog grada, srednjovjekovne utvrde u Krapini te je iznimno vrijedno, turistički neiskorišteno kulturno dobro (ujedno i predmet ove prijave). Krapinska srednjovjekovna utvrda – grad sagrađena je na brežuljku ispod kojeg se razvilo naselje Krapina. Od cjelokupnog kompleksa utvrde danas je ostao očuvan dvokatni stari objekt, pregrađen u 19. stoljeću. Arheološkim istraživanjima vršenim od 1994. godine, od strane Instituta za arheologiju iz Zagreba, na ovom spomeničkom kompleksu došlo se do značajnih podataka o velikom dvoranskom spomeničkom sklopu. Za krapinski Stari grad veže se i poznata legenda o Crnoj Kraljici tj. Barbari Celjskoj. Legenda govori kako se u krapinskom Starom gradu 15. studenog 1405. vjenčala se Barbara Celjska s hrvatsko ugarskim kraljem Sigismundom. Bila je kćerka moćnog i uglednog vladara Hermana II Celjskog. Barbara je bila žena izuzetne ljepote, duhovita, puna energije, diplomatkinja, spretna vladarica, a suvremenici je opisuju kao zlu i opaku ženu sklonu muškarcima i intrigama. U ovoj prijavi legenda je iskorištena za tematsku valorizaciju turističkog dobra – objasnio nam je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
Zgrada Palasa dio je dobra Stari grad Krapina, uvrštenog u registar kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Djelomično je obnovljena 2014. i 2015. godine. Nakon tih izvršenih radova zgrada još ne može biti stavljena u funkciju bez dodatnih zahvata. Naime, podovi, zidovi i stropovi u unutrašnjosti su u derutnom stanju, od podnih obloga naziru se samo ostaci, nema električnih ni vodovodnih instalacija, sustava grijanja, sustava odvodnje ni sanitarnih prostorija. Također, prostor potkrovlja nema podne obloge. Takvo stanje onemogućuje odvijanje bilo kakvog sadržaja u objektu. Uz to, lokacija se nalazi na iznimno nepristupačnom prostoru te postoji pretpostavka i rizik da turistički lokalitet neće biti posjećivan, ako se prije svega ne uloži u osmišljanje i uspostavu pristupnih putova.
– Trenutno se rijetki posjetitelji grada odlučuju za vanjsko razgledavanje ostataka Starog grada, upravo zbog nepristupačnosti i nerazvijene turističke ponude, nedovoljno informacija o lokalitetu i sl. Projektom je stoga planirana izgradnja pješačkog mosta, koji bi omogućio izravan prijelaz preko rijeke Krapinčice i željezničke pruge, od brda Hušnjakovo gdje se nalazi Muzej krapinskih neandertalaca i arheološko nalazište, do druge dvije atrakcije – zgrade Palasa i pećine, s atraktivnim suvremenim kulturno-turističkim sadržaja. Novi pješački most bit će moderan, vizualno usklađen s okolišem, stabilan, utemeljen i izrađen od suvremenih materijala. Planirano je korištenje obnovljivih izvora energije, kao ograde mosta, za potrebe otapanja snijega i leda. Novi pješački most riješio bi problem pristupačnosti, ali i doprinio cjelovitom oblikovanju brenda grada, odnosno identiteta destinacije. Ideja se temelji na legendi što je i opisano u Pričama o Čehu, Mehu i Lehu. Novi most tako bi postao nova turistička atrakcija kojom bi svaki posjetitelj želio proći, a grad Krapina dobio bi novi vizualni identitet – rekao je gradonačelnik Gregurović.
Dodaje da bi se obnovom Starog grada, pod kojom se misli na unutarnju obnovu Palasa te obnovu okoliša, zatim opremanje i razvijanje muzejskog koncepta, zadovoljila i nužna potreba za multimedijalnom konferencijskom dvoranom, koje u gradu Krapini trenutno nema.
– Prilikom obnove Starog grada, uzet će se u obzir potrebe turista i posjetitelja, a trenutni plan uključuje opremanje multimedijalne konferencijske dvorane, uvođenje konferencijskog prostora, te uvođenje novog stalnog postava s tematskim sadržajem Crne Kraljice (legenda o Barbari Celjskoj, nematerijalna kulturna baština). Crna Kraljica stanovat će u Starom Gradu i posjetiteljima nuditi atraktivno doživljajno iskustvo uz edukativne aktivnosti, pričanje legendi, igrom svjetala uz pomoć naprednih tehnologija. Revitalizacija zgrade Palasa uključuje i uspostavu ugostiteljske ponude te uvođenje suvenirnice s autohtonim suvenirima lokalnih kreativnih obrtnika i umjetnika (kreativne industrije). Novi ugostiteljski sadržaj omogućio bi relaksaciju posjetiteljima, prezentaciju i kušanje autohtonih zagorskih jela, te upotpuniti doživljaj uz raznoliku gastro i enološku ponudu. Uz revitalizaciju zgrade Palasa planirano je i uređenje okoliša koji je sada neprimjeren prilaz kulturnom objektu – objašnjava gradonačelnik.
Na nepokretnom kulturnom dobru, zaštićenoj kulturnoj cjelini Stari Grad nalazi se i pećina, koja će se u okviru projekta valorizirati u turističke svrhe, a koja do sada nije poznata niti dostupna za posjetitelje. Pećina se planira osvijetliti te će se unutrašnjost i sam ulaz opremiti ekološki prihvatljivom opremom, kako bi bila ugodna za razgledavanje.

Pećina i Forma prima

– Planira se opremiti info-tablama, sa sadržajem o legendama o Crnoj kraljici i ostalim lokalnim legendama te sadržajima o samom arheološkom nalazištu. Pećina je tematska poveznica kulturnog i turističkog sadržaja zgrade Palasa i nalazišta Hušnjakovo, te kao takva u potpunosti zaokružuje turističku ponudu grada – objašnjava Gregurović.
Integrirani program uključuje i uređenje Parka skulptura Forma Prima u šumi Josipovac, koji je također neiskorištena kulturna i turistička atrakcija Krapine, a nalazi se na suprotnoj strani grada od one na kojoj je smješten Stari grad, na brdu Josipovac, unutar kompleksa Hušnjakovo. U parku je na otvorenom izloženo četrdesetak vrijednih skulptura u hrastovu drvu, poznatih domaćih i inozemnih akademskih kipara. Skulpture simboliziraju sve veću potrebu čovjeka za očuvanjem prirode.
– Sada su skulpture neadekvatno obilježene i neosvijetljene, nema rješenja koje bi omogućilo informiranje turista o samom lokalitetu niti rješenja koje bi omogućilo uvođenje dodatnih sadržaja na otvorenom. Stoga se planira izrada dokumentacije za izvedbu uređenja parka s instalacijama koje će omogućiti adekvatno osvjetljavanje skulptura i njihovo obilježavanje te postavljanje info-kioska za posjetioce. Interaktivni info kiosk bi bio informativni i turistički vodič čitave destinacije – omogućavao bi istraživanje foto, video i audio sadržaja dodirom ekrana. Info-kiosk će sadržavati virtualni i AR vodič, aplikaciju za pametne uređaje, za interaktivnu šetnju parkom Forma prima i upoznavanje sa skulpturama. Dokumentacijom će se planirati i preuređenje postojećeg platoa u parku u pozornicu za različita kulturna događanja. Na taj način, park bi postao mjesto okupljanja, odmora, informiranja i ujedno duljeg zadržavanja turista – otkriva gradonačelnik.
Svi navedeni sadržaji doprinijet će rješavanju izazova turista, koji u Krapinu dolaze u prolazu ili ciljano u posjet Muzeju krapinskog neandertalaca, no grad im ne nudi dodatne sadržaje koji bi zadovoljili njihove potrebe za punim doživljajem kulture i povijesti zagorskoga kraja.
– Novi turistički sadržaji pridonijet će prije svega prepoznatljivosti Krapine kao potpune turističke destinacije, koja nudi zaokruženu kulturnu, povijesnu, gastro i enološku turističku ponudu. Cjelokupan doživljaj kao rezultat kvalitetnog i pažljivo promišljenog kulturnog proizvoda doprinijet će zadovoljstvu posjetitelja te razvoju turističkog brenda grada – zaključuje gradonačelnik Zoran Gregurović.
Integrirani projekt provodit će se u dvije faze: u prvoj fazi izradit će se potrebna dokumentacija, dok će se u drugoj fazi provedbe projekta provoditi radovi, kako bi se postigli planirani projektni ciljevi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba