SVI ZAINTERESIRANI USKORO ĆE SAZNATI PO KOJOJ ĆE KAMATNOJ STOPI KUPOVATI STANOVE ILI KUĆE, BROJ ZAJMOVA JE OGRANIČEN

MLADI U NISKOM STARTU: U lovu na subvencionirane stambene kredite, odlučivat će redoslijed zahtjeva

Objavljeno: 14.08.2017. zagorjeinternational

Danas u deset sati Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama javno će otvoriti ponude banaka koje su se javile na natječaj za subvencionirane kredite za kupnju stanova, piše Večernji list. Osim imena banaka, svi zainteresirani saznat će i kamatnu stopu po kojoj će kupovati stanove.
Prema zakonu, prve četiri godine kamatna stopa ne smije biti viša od 3,75 posto, a očekuje se da će banke ponuditi i niže kamatne stope. Agencija će izabrati banke preko kojih će građani kupovati stanove po povlaštenim uvjetima, a popis banaka bit će objavljen na internetskim stranicama APN-a.

Veći stan

Subvencionirane kredite mogu tražiti svi hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu ali je prodaju radi kupnje veće. Odobrava se subvencioniranje kredita za kupnju stana ili kuće, ili za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, no u tom se slučaju razlika neće subvencionirati. Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana, pod uvjetom da je manji stan jedina nekretnina i da se proda u roku od dvije godine. Ukupan iznos subvencioniranog kredita može iznositi najviše 100 tisuća eura, uz napomenu da kredit može biti i veći od tog iznosa, no ta se razlika neće subvencionirati. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Prve četiri godine država će bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate, a za svako rođeno ili posvojeno dijete u tom razdoblju subvencije će se produljiti još dvije godine. U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produljuje se za godinu dana. Nakon što prođu četiri godine, kamata se daljnje dvije godine može povećati za najviše deset posto, no protekom tog razdoblja kamate će se određivati u skladu s tržišnim uvjetima.

Krajem kolovoza

Prvi zahtjevi za subvencijom mogli bi se početi predavati krajem kolovoza, a oni se najprije predaju u banku u kojoj se podiže stambeni kredit, dok će o samom početku subvencioniranja kredita APN obavijestiti oglasom u javnim glasilima i Narodnim novinama. Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa o početku subvencioniranja neće se razmatrati. Banka će u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te će svu potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u. Potom APN provjerava je li zahtjev potpun te donosi odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koju dostavlja banki. U ovoj je godini osigurano 17,5 milijuna kuna, što znači da će broj subvencioniranih kredita biti ograničen, pa APN naglašava da će se subvencije kredita odobravati prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva, a u slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita. Procjenjuje se da će odobrena sredstva biti dovoljna za tisuću stanova ili kuća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba